Jelentősen csökkent a Masterplast tavalyi eredménye

Tavaly a régió zsugorodó építőipari piaca ellenére nőtt a főként szigetelő anyagokat gyártó Masterplast-csoport forgalma, de eredménye a nyomott piaci és romló deviza környezet miatt lényegesen csökkent, amit jelentős összegű egyedi kiadások is rontottak a társaság éves beszámolója szerint.

A BÉT honlapján közzétett nem auditált, konszolidált, a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskésztési Szabványok (IFRS) alapján készített beszámoló szerint a társaság tavaly 1,223 millió euró veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 1,591 millió eurós nyereséget követően.
Az év utolsó negyedévében a csoport forgalma 5 százalékkal emelkedett, míg éves szinten 4 százalékos volt a növekedés. A vállalat negyedik negyedéves forgalma 18,841 millió, éves forgalma 85,233 millió euró volt.
A jelentés szerint a társaság árrése mérséklődött, az egyszeri tételek nélküli kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) – a román tűzkár hatásától megtisztítva – csökkent, és pénzügyi eredménye kissé romlott.
A Masterplast romániai leányvállalatának nagyváradi raktárbázisán szeptember közepén keletkezett tűz. A beszámoló szerint a kár biztosítói kárrendezése még folyamatban van, azonban a pontos kárfelmérés során véglegesítették a tényleges tűzkár összeget, amely a harmadik negyedévben elhatárolt 1,512 millió euróról 1,326 millió euróra csökkent, egyszeri 186 ezer euró – technikai – eredményt keletkezetve a negyedik negyedévben.
A társaság EBITDA-ja 2,26 millió euró volt tavaly, egy évvel korábban 5,421 milliót tett ki.
A beszámoló szerint a társaság 2012. márciusban és májusban összesen 6,121 millió euró tőkét vont be elsősorban gyártásfejlesztésre.
Az ütem- és költségterveknek megfelelően haladnak a káli üvegszövet gyártás és az ukrán polisztirol gyártás beruházásai. A meginduló gyártások 2013-ban kisebb mértékben, 2014-ben már jelentősen hozzájárulnak a vállalat eredménytermelő képességének növekedéséhez.
A Masterplast részvényei a Budapesti Értéktőzsde „B” kategóriájában forognak. A részvény kedden 507 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 760 forint, a legalacsonyabb 500 forint volt. (MTI)

Scroll To Top