ifo: továbbra is jó a világgazdasági hangulat

Továbbra is hároméves csúcs közelében áll a világgazdasági hangulat indexe a harmadik negyedévben, bár a mutató az előző negyedévi, 2014 harmadik negyedéve óta a legmagasabb 13,0 pontról 12,7 pontra csökkent – állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató csütörtökön közzétett negyedéves kiadványa.

A megkérdezettek jóval pozitívabbnak látják aktuális helyzetüket, mint korábban, az ezt jelző almutató az előző negyedévi 4,7 pont után a harmadik negyedévben 12,0 pontot ért el. Az almutató 2011 második negyedéve óta nem állt ilyen magasan.
A következő hat hónapra vonatkozó gazdasági várakozások ezzel szemben romlást mutatnak: a korábbi 21,6 pontról 13,4 pontra esett a várakozásokat tükröző mutató.
A gazdasági hangulat főleg a fejlett gazdaságokban, azok közül is különösen az euróövezet országaiban javult. Jelentős hangulatromlást csak az Egyesült Királyságban mértek, ahol 4,7 pontról mínusz 46,3 pontra csökkent a hangulatindex.
Az ifo kiadványa szerint világszerte a kamatok emelkedése várható a következő hat hónapban, azonban némileg csökkent az előző negyedévhez képest azoknak a szakértőknek a száma, akik a kamatok emelkedésére számítanak.
A müncheni ifo gazdaságkutató 1981 óta végez negyedéves kutatást a világgazdasági hangulat alakulásával kapcsolatban, a 2017. júliusi kutatás 121 ország több mint 1100 szakértőjének válaszait összegezi.(MTI)

Scroll To Top