Húzódik az olasz kormányalakítás

Az új olasz kormány megalakításával megbízott Pierluigi Bersani a pártok vezetőivel lezajlott találkozókon a balközéphez közel álló erőktől támogatást kért, a távol állóktól pedig azt, hogy „ne akadályozzák a kormány megalakulását”.

Bersani szerdán sajtótájékoztatón összegezte konzultációja eddigi eredményeit. Elmondta, hogy ha a pártok támogatják az általa alakítandó kormányt, „lehetőséget adnak a változásra”. Hozzátette, hogy a kormányalakítási megbízás számára „politikai felelőssége gyakorlását” jelenteti. Ha csütörtökön megkapja a pártoktól várt választ, a tervezettnél korábban, már aznap az államfőhöz megy beszámolni – tette hozzá.
Bersani vagy titkos háttérmegbeszéléseket folytat, vagy blöfföl – értékelte az olasz sajtó az új római kormány felállításával március 22-én megbízott Bersani eddigi munkáját.
A Demokrata Párt (PD) főtitkárának szerdán kellett volna lezárni a pártokkal való egyeztetést, de ez csütörtökön is folytatódik, amikor Bersani szövetségesével, a Nichi Vendola vezette Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) párttal összegzi a helyzetet. Csak ezután megy Napolitanóhoz, aki arra a kérdésre vár választ, hogy a februári választásokat szenátusi többség nélkül megnyerő PD-Sel képes lesz-e kormányozni.
Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) szerdán nemet mondott a Bersani-kormány kívülről való támogatására. Bersani azt kérte, az M5S ne akadályozza meg a kormány felállását. A civil mozgalom parlamenti frakciója viszont bejelentette: arra sem hajlandó, hogy a balközépről szóló bizalmi szavazáson kivonuljon az ülésteremből, így biztosítva, hogy kisebb parlamenti létszámmal Bersani esetleg megkapja a szükséges támogatást.
Bersani az M5S-t felelősségvállalásra szólította fel hangoztatva, hogy „Itáliának kormányra van szüksége, és nem az M5S kiváltsága a politika megváltoztatása”. Az M5S tagjai úgy fogalmaztak, húsz éve hallgatják ugyanazt a pártoktól, itt az ideje, hogy a választásokon legnagyobb önálló pártként végzett M5S kerüljön kormányra.
Az olasz sajtó szerint Bersaninak nincsen más választása, mint a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népével (PdL) való koalíció, de ezt a PD főtitkára korábban kizárta.
Egyes találgatások szerint Bersani tudja, hogy a PDL nélkül semmilyen módon nem tud parlamenti többséget szerezni, de az utolsókig vár „csodát remélve”. Abban bízik, hogy egyetlen párt sem akar újabb választásokat.
Mások szerint a PD-PdL megállapodás tétje az új köztársasági elnök személye. Olasz internetes kommentek szerint Bersaninak „fogalma sincsen, mit tegyen” és ezért az „időt húzza”. A PD-főtitkárból a sajtó is gúnyt űzött, megírva, hogy többek között az olasz alpesi klub (Cai) vezetőivel és a WWF természetvédőivel is egyeztetett a kormányalakításról. (MTI)

Scroll To Top