Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek - Gazdasagportal.hu

Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek

Hiába volt a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 16,8 százalékkal magasabb 2022. novemberben, mint egy évvel korábban, a hitelek drágulása miatt ez mégis 1,8 millió forinttal kevesebb lakáshitelre elegendő a Bankmonitor szakértőinek számításai szerint.

Bruttó 563 600 forint volt az átlagkereset 2022 novemberében, ez kedvezmények nélkül havi nettó 374 800 forintot jelent. Az átlagkereset tehát jelentősen emelkedett egy év alatt, de vajon mire elég ez a pénzösszeg akkor, ha lakáshitelt vagy fedezet nélküli kölcsönt, például autóhitelt venne fel valaki?

A Bankmonitor szakértői szerint a 2022. novemberi kedvezmény nélküli átlagbérrel legfeljebb 22,5 millió forint 20 éves futamidejű fix kamatú lakáshitelt és 10 millió forint 7 éves futamidejű személyi kölcsönt lehetett akkor felvenni. (A kalkuláció során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a jövedelem fele fordítható a kölcsön törlesztésére.) A személyi hitel esetében ki kell hangsúlyozni, hogy 10 millió forintnál nagyobb összeget ezzel a konstrukcióval nem lehet igényelni.

Kérdés ugyanakkor, hogy hitelfelvétel szempontjából a bérek jelentős emelkedése vajon képes volt-e kompenzálni az ezt megelőző időszak hiteldrágulását? A válaszhoz tudni kell, hogy míg 2022 novemberében a legjobb esetben 7,89 százalékos kamattal találhattunk lakáshitelt, addig egy évvel korábban a 4,97 százalékos kamat volt a legkedvezőbb. A kettős változás összességében negatív hatást gyakorolt: 2021. novemberben még 24,3 millió forint lakáshitelre lehetett elegendő az átlagbér, vagyis 1,8 millió forinttal csökkent a felvehető lakáshitel maximális összege!

A személyi kölcsönök is drágultak az elmúlt időszakban: míg 2021 novemberében a legolcsóbb személyi hitelnek 6,89 százalékos volt a kamata, egy évvel később már 13,35 százalék volt ugyanez. Az átlagjövedelemmel igényelhető maximális összeg ugyanakkor nem változott, mindkét esetben elegendő volt a lehetséges 10 millió forint felvételéhez.

Természetesen a bankok a jövedelem terhelhetőségének jogszabályi maximumától szigorúbb irányba eltérhetnek, a tapasztalat pedig az, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben élnek is ezzel a lehetőséggel. A szigorúbb banki gyakorlattal azonban a kockázatosabb, ingatlanfedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönöknél találkozhatunk gyakrabban.

Scroll To Top