Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 39 328,39 ponton zárt pénteken, 741,76 ponttal, 1,92 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 88,8 milliárd forint volt az előző heti több mint 131,6 milliárd forint után. A Richter kivételével valamennyi vezető részvény erősödött, a legnagyobb mértékben a Magyar Telekom, 5,46 százalékkal.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten negatív korrekcióval indult a kereskedés a BÉT-en, ami összhangban volt a nemzetközi befektetői hangulattal. Kedden az OTP húzta a BUX-ot, mivel árfolyama a pénteki gyorsjelentése utáni profitrealizálás ellenére továbbra is emelkedő trendben volt az erős fundamentumok alapján.
A hét közepén visszapattant a magyar tőzsde, az OTP és a Mol mellett a Magyar Telekom is emelkedni tudott a szerdán bejelentett GVH döntésre, miszerint hamis információszolgáltatás miatt újravizsgálják a Digi és Invitel fúziót. A Richter árfolyama leginkább a múlt heti gyenge gyorsjelentés hatása alatt állt.
Csütörtökön már elfáradt a tőzsde, az enyhe korrekció az OTP csökkenésének volt betudható. Pénteken a magyar bankrészvény árfolyama ismét felfelé vette az irányt, és közel 1 százalékot emelkedett. Az Equilor szerint az OTP-ben további negatív korrekció várható, de rövid távon az árfolyam ismét nekifuthat a történelmi csúcs, a 11 780 forintos szint tesztelésének.

A Magyar Telekom árfolyamát csütörtök óta felvásárlási pletykák fűtik, melyeknek azonban mérsékelt a realitása, de a részvény árfolyamát 436 forintig feltolta. Pénteken enyhe korrekció után még mindig 425 forinton állt. A Mol egész heti volatilitása ellenére továbbra is emelkedő trendcsatornában mozog. A Richter a hét eleji esés után erőt gyűjtött, és újra nekifuthat az 5400 forintos szintnek – írták.
Szerdán piaczárás után jelentett a Rába. A vállalat forgalma a harmadik negyedévben 11 százalékkal bővült, azonban a tavalyi 2,9 millió forintos nyereség után 7 millió forintos negyedéves veszteséget realizált a cég.
A forint a hét első felében kissé gyengült az euróhoz képest, de 323,50-nél megállt, és visszaerősödött a 321,90-es szintig. A dollárhoz képest a héten leginkább oldalazott a forint, pénteken a dollár gyengülésének köszönhetően erősödni tudott közel 282,50-es szintig.
A héten a Richter 1,48 százalékkal gyengült, pénteken 5320 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 10 milliárd forintot.
A Mol 1,04 százalékkal erősödött a héten, 3110 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma közel 13,1 milliárd forint volt.
Az OTP árfolyama 3,33 százalékkal emelkedett, pénteki záróára 11 470 forint volt, heti forgalma meghaladta az 51,4 milliárd forintot.
A Magyar Telekom ára 5,46 százalékkal nőtt, pénteken 425 forinton zárt, heti forgalma közel 5,6 milliárd forint volt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3837,76 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 138,98 ponttal, 3,76 százalékkal magasabban.(MTI)

Scroll To Top