Heti tőzsde összefoglaló: Emelkedő forgalom mellett esett a BUX a héten

A forgalom több mint egyharmadára rugó emelkedése mellett, három százalékkal esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az elmúlt héten, a vezető részvények árfolyamai kivétel nélkül csökkentek.

A BUX egy hét alatt 3 százalékkal 544,1 ponttal csökkent, pénteken záráskor 17 902,46 ponton állt. A heti forgalom 40,3 milliárd forint volt, míg az előző héten 28,1 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.
A hétfői kereskedést erősen dominálta az OTP, az összforgalom nagy részét a bankpapír adta és még 11 pontot erősödni is tudott. A közel 6 milliárdos forgalom a második legalacsonyabb volt a héten.
Kedden különösebb hírek és okok nélkül, több mint 200 pontot gyengült a BUX, viszont a forgalom – 11,6 milliárd forinttal – ezen a napon érte el a heti csúcsát. Nem csak a magyar piac gyengült, a főbb nyugat-európai, valamint az amerikai tőzsdeindexek is csökkentek.
Szerdán a Mol volt a nap vesztese, amely letörte addigi, 11 765 forintos támaszát, így megnyílt az út a további esés előtt. Az olajpapírban kiemelkedő, 3 milliárd forintos forgalom volt, és majdnem napi minimumán zárt. A Richter és az OTP sem teljesített jól, és a nagyobb papírok közül csak a Magyar Telekom tartotta magát.
Csütörtökön az egyik legnagyobb portugál pénzintézet – a Banco Espirtio Santo (BES) – gondjai bizonytalanságot keltettek, ennek hatására a BUX is esésbe kezdett. Az eséshez az is hozzájárult, hogy az amerikai, illetve a nyugat-európai tőzsdéken profitrealizálás indult, ami a hazai börzén is éreztette hatását. A BUX 150 pontot esett.
Pénteken kis forgalom – 5,1 milliárd forint – mellett közel 50 pontot emelkedett a BUX. Az OTP ára több mint egy százalékot esett, de ez nem számottevő a csütörtöki csökkenéshez képest. A kis részvények közül az FHB 10 százalékot erősödött, és 255 millió forintos forgalmat produkált.
Az OTP a múlt héten 139 forinttal, 3,28 százalékkal gyengült, 4100 forinton zárt.
A Mol-részvények ára 445 forinttal, 3,71 százalékkal 11 545 forintra csökkent.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,58 százalékkal 345 forintra esett.
A Richter-papírok értéke 113 forinttal, 2,59 százalékkal 4247 forintra csökkent.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 36,5 ponttal, 2,5 százalékkal csökkent, 1475,90 ponton zárta a hetet.(MTI)

Scroll To Top