Hátrányos lenne gazdaságilag a schengeni határok lezárása - Gazdasagportal.hu

Hátrányos lenne gazdaságilag a schengeni határok lezárása

Költségvetési és gazdasági szempontból sem lenne előnyös a schengeni határok lezárása vagy a határellenőrzések szigorítása, de csak az esetleges intézkedések szigorúságának és időtartamának ismeretében lehetne kalkulálni az intézkedések pontos hatásaival – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, hogy vannak olyan további, szintén felbecsülhetetlen hatások is, amelyekkel számolni kell, ilyen például Görögország helyzete vagy a Volkswagen-botrány.
Az elnök ugyanakkor kiemelte: a magyar gazdaság egyelőre a tervezett pályán halad, a folyamat kézben tarthatónak látszik. Ez Kovács Árpád szerint így is maradhat, ha idén nem lesz más kedvezőtlen, a gazdaságra ható változás, például az európai határok lezárása, megnövekvő fuvaridők, vagy a honvédelmi és rendvédelmi költségek még súlyosabb emelkedése.
Kovács Árpád kifejtette: a kormány egy egymilliárd forintos nyitott előirányzattal készült fel a migrációs kiadásokra, és az a törekvése, hogy ez a folyamat finanszírozható legyen.
A KT elnöke az idei költségvetés módosításával kapcsolatban kiemelte, hogy azt a tanács indokoltnak tartja, mert a migrációs válság miatti többletkiadások kimerítették a tartalékokat.
A Költségvetési Tanács azonban úgy látja, hogy a maastrichti kritériumokat teljesíteni tudja Magyarország, és a költségvetés a stabilitási törvény kritériumainak is meg fog felelni – hangsúlyozta Kovács Árpád.(MTI)

Scroll To Top