Hatékonyságnövelő intézkedéseket jelentett be az MNB új vezetése

Hatékonyságnövelő intézkedéseket jelentett be a Magyar Nemzeti Bank új vezetése, így 25 százalékkal csökken az eddig 1 milliárd forintos bónuszalap, továbbá két év alatt 20 százalékkal csökkennek a jegybank üzemeltetési költségei.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint a jövőben öt ügyvezető igazgató alá szervezik a feladatokat: Palotai Dániel a monetáris politika megvalósításáért, Nagy Márton a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért, Sándor György az intézmény működéséhez kapcsolódó feladatokért, Csizmadia Norbert a költségvetési koordinációért, Nagy Róza főigazgató pedig az MNB jogszerű és hatékony működésért felel majd. Így – az MNB korábbi szervezeti struktúrájával összevetve – Nagy Márton és Sándor György maradhat a korábbinak megfelelő munkakörében.
Csizmadia Norbert korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára, Nagy Róza pedig az NGM közigazgatási államtitkára volt.
A főigazgatói funkciót az MNB alapító okiratának legutóbbi módosítása során hozták létre. Akkor Matolcsy György jelenlegi elnök még nemzetgazdasági miniszterként, azaz a tulajdonos állam képviselőjeként határozott egyes, a munkáltatói jogköröket érintő módosításokról.
Ezt a jegybank közleményében azzal magyarázta, hogy az MNB „új elnöke nem ért egyet elődjével, aki a jegybankban egyszemélyi irányítási rendszert vezetett be”. Az ügyvezető igazgatói pozíció létrehozás is hozzájárul az igazgatóság korábbi szerepének helyreállításához – fogalmaz az MNB közleménye.
A jegybank egyben jelezte: „a közelmúltban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által az MNB-ben feltárt törvénysértések kivizsgálása érdekében a jegybank új vezetése első munkanapján kezdeményezte a működési terület azonnali és átfogó ellenőrzését”. (MTI)

Scroll To Top