Háromszorosan nyerhetünk a fenntarthatóság ösztönzésével

A K&H új fejezetet nyit a pénzintézeti szerepvállalásában. A saját fenntartható működése mellett a lakosság és a cégek felelős tevékenységét, működését is ösztönzi. Ezzel pedig triplán nyerhetünk. A környezetünk védelme mellett ugyanis a fenntarthatóság elvét követő vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert, a lakossági befektetők pedig a társadalmilag felelős alapokon (social responsible investment – SRI) keresztül az iparág növekedéséből profitálhatnak.

 Az idei évtől klímasemlegesen működő K&H a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljaihoz igazodva tovább szigorította az éghajlattal kapcsolatos vállalásait. Nemcsak a saját, környezetre gyakorolt hatását szabályozza, hanem a lakosság és a vállalatok fenntartható növekedését, gyarapodását is ösztönzi. Felelős bankként és biztosítóként megvizsgálta, hogy hol tud a leginkább pozitív eredményt elérni a társadalom és a gazdaság fenntartható működésének segítése szempontjából, és ezek alapján felülvizsgálta hitelezési és befektetési stratégiáját. Így a jövőben kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások finanszírozását, segíti a cégek fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit és elkötelezettségét, és tovább szélesíti a felelős befektetési termékek körét.

Mindez nem kizárólag a környezetünk megóvását, a fenntartható jövő biztosítását szolgálja, ugyanis a Planet Budapest 2021 megbízásából készült kutatás adatai alapján a magyarok közel fele (43%) hajlandó többet költeni azért, ha környezetbarát termékről van szó. A fogyasztók fenntarthatóság iránti igénye tehát olyan üzleti előnyt jelent, amit a vállalatoknak stratégiai szinten érdemes beépíteni a jövőbeli működésükbe. „A fenntarthatóság középpontba állítása messze túlmutat környezetünk védelmén. A vállalatok számára versenyelőnyt és ezzel komoly gazdasági hasznot, a lakosság számára pedig egy kedvező befektetési lehetőséget is jelent” – tájékoztatott Suba Levente Üzleti banki hálózatfejlesztési vezető.

 

Megduplázódtak a fenntartható befektetésekben elhelyezett megtakarítások

2020-ban hatalmas lendületet vett a lakosság érdeklődése az SRI alapok iránt Több mint ötszörösére, közel 16 milliárd forintra nőtt a K&H fenntartható alapokban kezelt vagyon, amiben meghatározó szerepe van annak, hogy az itthon első SRI alapot kibocsátó K&H tovább bővítette ezt a termékcsaládot. Az élénk kereslet láthatóan idén is tovább folytatódik, ugyanis már az első negyedévben megduplázódott az állomány, így megközelíti a 32 milliárd forintot. Ezzel gyakorlatilag minden negyedik értékesített K&H befektetési alap már SRI. A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy miközben az SRI alapok hozama nem marad el a hagyományos befektetésekétől, a befektetők számára jelentős hozzáadott értékkel bírnak.

 

Fenntartható energia finanszírozásában a piacvezetők között

A K&H azzal együtt, hogy beszüntette a széntüzelésű erőművek finanszírozását, a piacvezetők egyike a megújuló energiaforrások létesítésének támogatásában. 2021 első negyedévének végére 70 milliárd forint értékben nyújtott ilyen jellegű hitelt, többek között mindegy 242 MW teljesítményű naperőmű kivitelezésére, ami a teljes hazai kapacitás több mint 15 százalékát jelenti. A további cél pedig az, hogy az energiaipari beruházásokból álló portfólió 65%-ban megújuló energiát tartalmazzon. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának visszaszorítása és egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomra történő átállás segítése miatt a pénzügyi szolgáltatások terén is előnyt élveznek a fenntartható megoldások. A kereskedelmi ingatlanok hitelezésében például már 85 százalékkal – mintegy 50 milliárd forint értékben – vannak azon a projektek, amelyek zöld épületminősítéssel rendelkeznek.

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan 3600 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 203 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy másfélmillió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Scroll To Top