Gyorsjelentés 2015 Q3: Egy váratlan tétel rontotta el az OTP gyorsjelentést

A várakozásoknál erősebb harmadik negyedéves egyszeri tételektől tisztított adózott eredményt közölt az OTP reggel, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt és a negyedik negyedévben újabb ukrán leírás várható – Kiss Mónika, Equilor.

Az OTP harmadik negyedéves konszolidált adózás utáni eredménye meghaladta a konszenzust, de egy váratlan korrekciós tétel veszteségbe taszította a korrigált adózott eredményt. Az elemzői konszenzus pontosan előjelezte a horvát és a magyar devizahiteles intézkedések utolsó hatásait, de nem számolt az OTP Bank 2015 novemberében hozott döntésével. A romániai leánybank a svájci frankban denominált jelzáloghitelekre konverziós programot kínál. Ennek keretében az ügyfelek részleges tartozás elengedést kapnak, amelynek várható következményét 25,5 milliárd forintos korrekciós tételként láthatjuk ebben a negyedévben. A program várhatóan 2015 decemberétől 2016. február végéig vehető igénybe.

Az összkép nem olyan rossz, mint elsőre látszik: alacsony működési költségek, szinten maradó nettó kamatbevételek és díjbevételek jellemezték ezt a negyedévet. Ennek köszönhetően a bank bevétele és korrigált adózott eredménye is meghaladta a várakozásokat, a magyar és a bolgár leány továbbra is szállítja a várt számokat, itt a tendenciák nem rosszak. Emelkedett ugyan a késedelmes hitelek aránya, de ez inkább egy technikai hatással indokolható.

Keletre tekintve továbbra is borús a helyzet: az ukrán leánybank ismét jelentős veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben, ami 17,5 milliárdot tett ki, az orosz leány vesztesége pedig 2,2 milliárd forint volt. Szintén negatív meglepetés, hogy Ukrajnában újabb céltartalékolás várható. A negyedik negyedévben a menedzsment befejezi az ukrán Faktoring cég nettó 20 milliárd forintos követelés állományának részletes elemzését, ennek eredményeként valószínűsíthetőek jelentős költségek.

Összességében az OTP esetében két negatív hírre kell figyelnünk: a román leánybank konverziós programjára és a negyedik negyedévben várható újabb ukrán leírásra.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top