Grillo szerint a bal- és jobbközép már rég megegyezett az olasz kormányról

A kormányalakításról tanácskozott pénteken az 5 Csillag Mozgalom (M5S) alapítója, Beppe Grillo a civil mozgalom parlamenti tagjaival.

Az M5S összesen 163 szenátora és képviselője titkos helyen, a sajtótól távol akart összeülni. Bérelt autóbusszal hagyták el Rómát, de az autókon és motorokon őket követő újságírókat nem sikerült lerázni.
A Grillóval tartott megbeszélésen a mozgalom stratégiáját egyeztették a kormányalakítással kapcsolatban, miután sajtóértesülések szerint az M5S 30 parlamenti tagja jelezte: Grillóval szembeszállva kész bizalmat szavazni a Demokrata Párt (PD) vezette balközép koalíciónak.
A találkozót követő nyilatkozatok hangsúlyozták, hogy az M5S-ben „nincs törés”.
Grillo kijelentette, hogy „ha a PD és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) nagykoalícióra lép, az olaszok vasvillát ragadnak”.
Az M5S tagjainak arra a felvetésére, hogy amennyiben a civil mozgalom nem támogatja a PD-t, ez vezet majd a nagykoalícióhoz, Grillo leszögezte: a „PD és a PdL már egy hónapja megállapodott egymással”.
„Mi készen állunk a PD-kormány támogatására” – hangoztatta Silvio Berlusconi PdL-elnök a Forzasilvio.it (HajráSilvio) honlapon. Hangsúlyozta, a PdL elsődleges célja az, hogy Itáliának „stabil kormánya” legyen. A választások megismétlését „végső megoldásnak” nevezte. Berlusconi hozzátette, hogy semmilyen kormányszerepet nem kíván vállalni.
Berlusconi és Pierluigi Bersani PD-főtitkár a jövő hét elején találkozik egymással – jelentette az olasz sajtó.
A SkyTG24 felmérése szerint, ha most ismételnék meg a február végi parlamenti választásokat, a PdL lenne az első párt 32,2 százalékkal, ami valamivel több, mint a másfél hónappal ezelőtt szerzett 31,3 százaléka. A PD a februári 29,3 százalék helyett 30,8 százalékot kapna. Egyedül az M5S esne vissza, a februári 26,2-ről 24,5 százalékra. Parlamenti többséget azonban ezúttal sem szerezne egyik formáció sem. (MTI)

Scroll To Top