Eredménytelen az olasz államfőválasztás első szavazási köre

Franco Marini, az olasz bal- és jobbközép közös jelöltje nem kapta meg a győzelemhez szükséges kétharmados többséget (671 szavazatot) csütörtökön a római parlamentben tartott államfőválasztás első körében.

Marini 521 szavazatott kapott, 240 szavazattal második lett Stefano Rodota alkotmányjogász, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje, akit a balközép egy része is támogat.
Negyvenegy szavazatot szerzett Sergio Chiamparino a balközép Demokrata Párt (PD) torinói polgármestere, akire a PD új generációját képviselő Matteo Renzi irányította csoport szavazott. Tizennégy voksot kapott Romano Prodi, tizenhármat Emma Bonino. Egy szavazatot kapott Veronica Lario, Silvio Berlusconi volt felesége is. Az üres szavazólapok száma 104 volt.
A 1007 szavazásra jogosultból 999-en vetekt részt az államfőválasztás elő fordulójában.
A második szavazás délután fél négykor kezdődött. Ezen is kétharmados többség szükséges az államfő megválasztásához.
Az olasz elnökválasztás szabályai szerint az első három fordulóban kétharmados többség szükséges (671 voks) a győzelemhez. A negyedik voksolástól elegendő az 50 százalék plusz egy szavazatnyi többség (504 voks).
„Politikusok adjátok fel! Olaszország megváltozott!” – írta blogján Beppe Grillo, az M5S vezére Marini megbuktatásáról.
Politikai „káoszról” beszélt Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke.
A római parlament előtt a balközép szavazói tüntetnek a „párt hóhérjának” kikiáltott Pierluigi Bersani PD-főtitkár ellen. A reggel óta dagadó tömeg Rodota nevét skandálja.     Elemzők szerint az államfőválasztás péntek-szombatig elhúzódhat, és akármi is legyen az eredménye, a PD jövője forog kockán. (MTI)

Scroll To Top