Előrelátó vagy? Ez a lakástakarékpénztári felhozatal 2017 őszén

Nincs könnyű helyzetben az, aki lakást akar mostanában vásárolni, és akkor még finoman fogalmaztunk. Az árak folyamatosan nőnek, és úgy tűnik, nem is lesz nagyobb visszaesés az elkövetkezendő években, legfeljebb lassul a drágulás. Budapesten szeptember végén 500 000 forint felett volt az átlagos négyzetméterár, míg a vidéki nagyvárosokban 200 000 és 400 000 forint között mozgott.

A saját lakás ugyanakkor szinte minden fiatal fontosabb céljai között megtalálható, azt azonban csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy önerőből tegyenek le az asztalra ennyi pénzt. Így felmerül a kérdés: hogyan érdemes takarékoskodni, hogy labdába rúghassunk az elszállt lakásárak mellett?

Ezt a lehetőséget kár kihagyni

Ha lakáscélú megtakarításról van szó, egy emberként kiáltja minden pénzügyi szakértő és tudatos előtakarékoskodó, hogy a lakástakarékszerződés az egyik legjobb megoldás. Okkal harsogják a fontosságát: az állam évi 30 százalék támogatást, maximum 72 ezer forintot ad a befizetéseink mellé. Így a betétekkel, a támogatással és a kamatokkal már nagyon szép, 10 százalék feletti hozamot is el lehet érni kockázat nélkül, hiszen a pénzünket állami garancia védi.

Az így megtakarított összeg felhasználhatósága igen széles skálán mozog. Akár új vagy használt lakást is tudunk vásárolni belőle, de az sem marad ki a jóból, aki építkezne. A lakástakarékot fordíthatjuk telekvásárlásra és ingatlanépítésre is.

Aki tehát lakásvásárláson töri a fejét a jövőben, nem dönt rosszul, ha a párnaciha helyett lakástakarékban őrizgeti a pénzét.

Ahány ház, annyi szokás?

Persze nem mindegy, hogy melyik lakáskassza ajánlatát választjuk, hiszen az azonos futamidejű szerződések között is lehetnek akár több tízezer forintos különbségek is. Jelenleg négy szolgáltatónál tudunk lakástakarékpénztári megtakarítást indítani: a Fundamenta Lakáskasszánál, az Aegon Lakástakaréknál, az OTP Lakástakaréknál és az Erste Lakástakaréknál.

Két esetet néztünk meg: az elsőnél 4 éves futamidejű megtakarítást tűztünk ki, feltételezve, hogy a vásárláshoz szükséges tőke jelentős része már megvan, vagy hitelt fogunk felvenni. A másik esetben egy hosszabb, 10 éves futamidejű megtakarítást választottunk, és ehhez képest néztük meg, hogyan tudnánk a legtöbbet megtakarítani.

A havi befizetésünk a maximális 20 000 forint lesz (ezzel teljesen kihasználva az állami támogatást) és csak egy szerződést kötünk.

Kinél fial jobban a pénz?

A Bank360 számításai szerint mind a négy szolgáltatónál találhatunk kedvező ajánlatot a megadott megtakarítási időszakra. Az összehasonlítás alapján a Fundamenta ajánlatával tehetjük majd el a legtöbb pénzt, 1 311 587 forintot. A Fundamenta jelenlegi akciójában az első évben akár 9 százalék bónusz betéti kamatot is ad, ami így a megszokott 2-3 ezer forintokkal szemben akár 37 000 forintra is felkúszhat a versenytársakhoz képest.

Az Erste EgyOtthon 0159 módozatú termékével kicsivel kevesebb, 1 250 520 forint lehet a miénk. A Fundamenta 49 hónapos futamidejével szemben nyerünk egy hónapot, mivel itt 48 hónapig tart a felhalmozás. A számlanyitási díj kedvezőbb a Fundamenta 32 000 forintjánál, mivel az Ersténél csak 28 000 forintot kell kifizetnünk.

Pár száz forintos különbség van az OTP Lakástakarék és az Aegon Lakástakarék Start 4 U és Aegon Otthon módozatai között: előbbivel 1 198 204 forint, utóbbival pedig 1 198 388 forint várja majd 46 hónap elteltével, hogy lakáscéljainkra felhasználjuk.

Felmerül a kérdés, hogy mire elég ez az összeg? Lakást biztos, hogy nem veszünk belőle, de ha hitellel kombináljuk a megtakarítást, már sokkal szebb összeget tudunk lakáscélra fordítani.

Amennyiben felvennénk a lakáskassza mellé igényelhető kedvezményes kamatozású lakáshitelt, úgy jelenleg a Fundamenta ajánlata hozná a legtöbb pénzt lakáscéljaink megvalósításához, ugyanis 1 311 587 forint helyett 3 220 000 forintot használhatnánk, ami 420 000 forinttal több, mint a második és harmadik helyen lévő Erste és OTP ajánlat 2 800 000 forinttal.

Így érdemes a gyereknek félretenni

10 éves futamidő alatt persze jóval több pénz gyűlhet össze a megtakarítási számlánkon, mint 48 hónap alatt, így például ideális lehet arra, hogy gyermekünk első lakásához takarékoskodjunk. A kalkulációnk alapján ilyen hosszú időszakon keresztül is a Fundamentánál tehetjük el a legtöbb pénzt. A szerződéses összeg közel százezer forinttal lesz több, mint a második helyen befutó Aegon esetében. A Fundamenta kamatbónusszal támogatott módozatával 3 292 641 forintot gyűjthetünk a lakáscélú kölcsön nélkül. A számlanyitási díj ugyanakkor ennek megfelelően igen borsos, 80 000 forint.

Ha felvesszük a kedvezményes lakáshitelt (THM: 5,43%), 8 000 000 forintot használhatunk majd fel a 120 hónap, plusz két hónap kiutalási idő után a Fundamentával, míg az Aegonnál és az Ersténél 7 600 000 forint, az OTP-nél pedig 7 500 000 forint költhető lakásra a megtakarítással, állami támogatással és hitellel együtt.

Érdemes átgondolni

A Bank360 szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a választásnál alaposan gondoljuk át, valóban fel tudjuk-e használni terveinkhez a megtakarítást. Amennyiben igen, úgy a lakástakarék lehet az egyik legjobb választás. Az évi 72 000 forintos állami támogatást bűn lenne kihagyni, aki pedig többet is félre tud tenni havonta, mint 20 000 forint, az akár több szerződést is köthet a családon belül, ezzel megsokszorozva a megtakarítást és a támogatást. Ehhez elég mindössze kedvezményezetteket megjelölni családon belül, több szerződés összegét ugyanis felhasználhatjuk egy közös célra. Ráadásul a számlanyitási díjon is spórolhatunk.

Az akár 80 000 forintot is elérő díjat időről-időre elengedik a szolgáltatók különféle akciók keretében, ezért jó, ha erre is odafigyelünk. Jelenleg online kuponnal tudunk faragni az OTP-s lakástakarék költségein, de találunk Aegon és Erste számlanyitási díjkedvezményt is az őszi hónapokban, amelyekkel akár le is nullázhatjuk ezt a költséget.

Más a helyzet a hitellel. A Bank360-nál úgy látják, hogy ma bőven található ennél kedvezőbb kamatozású lakáshitel a piacon, az állami otthonteremtési programokról nem is beszélve, így óvatosan, csak a piacot feltérképezve döntsünk a felvétel mellett. Szerencsére viszont nem kell aggódnia annak, aki már most ősszel pénzhez akar jutni. Áthidaló kölcsön formájában ugyanis lehetőség van arra, hogy az egész szerződéses összeget felvegyük, már a szerződéskötés után, így nem maradunk le akkor sem, ha éppen most találtuk meg álmaink lakását.

Aki tehát saját otthon megteremtésén fáradozik, nagy segítséget kaphat céljai eléréséhez a lakástakarékpénztárakon keresztül. Akár vásárláson, akár felújításon törjük a fejünket, mindenképpen érdemes legalább egy megtakarítási számlával rendelkeznünk. Az így összegyűjtött összeg széleskörűen felhasználható, így mindenképp hozzájárul a kényelmes családi fészek kialakításához.

Scroll To Top