Elemzők: biztató az ipari aktivitás javulása

Az ipari aktivitás januári növekedése bizakodásra ad okot az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Az ipari termelés januárban 1,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de 2,9 százalékkal nőtt tavaly decemberhez viszonyítva – jelentette előzetes adatok alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője kifejtette: az ipari termelés januárban a várakozásoknak megfelelően korrigálta a december havi visszaesést. A javulást döntően a járműgyártás növekedése okozta, miután a Suzuki visszatért a kétműszakos termeléshez.
A elemző várakozása szerint februárban kissé tovább gyorsulhat az ipari termelés, mivel a Mercedes elkezdte a CLA gyártását, valamint februárban elindult a termelés az Opel szentgotthárdi motorgyárában is. A kilátásokra nézve bíztató a német bizalmi indexek javulása is – tette hozzá.
A TakarékBank szakértője szerint az idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes üzem kapacitásának felfutásával, továbbá bázishatások miatt és a javuló külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása, miután tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.
Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint némi bizakodásra adhat okot, hogy szerény javulást mutat az ipar aktivitása az év elején, főleg a nagyon gyenge tavalyi utolsó negyedévvel összehasonlítva.
A folytatás nagyban függ attól, hogy az eurózóna és főképpen Németország hogyan fog teljesíteni a következő hónapokban. Mivel e tekintetben pozitív jelzések érkeztek az utóbbi időben, főleg a német gazdaságból, ez alapot adhat ahhoz, hogy Magyarországon folytatódjék a fokozatos kilábalás az iparban – fejtette ki.
Az elemző ugyanakkor rámutatott arra, hogy bár az adatok némi javulást mutatnak, továbbra sem teljesít túl jól az ipar, éves szinten még mindig csökkenést jelez a januári index. Biztató viszont, hogy az előző hónapokhoz képest lassult a visszaesés üteme. Hozzátette, hogy a havi szintű 2,9 százalékos januári növekedésben szerepet játszott, hogy a december nagyon gyenge hónap volt, és mivel az év végén mindig gyengébben teljesít az ipar, az ehhez mért januári növekedés tulajdonképpen törvényszerű. (MTI)

Scroll To Top