Együtt-PM: az Orbán-kormány nem képes megoldani a devizahitel-problémát

Az Együtt-PM szövetség szerint az Orbán-kormány csak reményeket kelt, de nem képes megoldani a devizahitel-problémát. Az ellenzéki tömörülés nevében Scheiring Gábor független országgyűlési képviselő így értékelte a Fidesz frakcióvezetőjének hétfői bejelentését az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az árfolyamgát teljes megnyitását és a kilakoltatási moratórium kiszélesítését javasolja a Fidesz. A devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot még hétfőn benyújtják, és azt akár már kedden elfogadhatja a parlament. Az indítvány értelmében a kilakoltatási moratórium a teljes téli időszakra vonatkozna, azaz a jogszabály hatálybalépése után április 30-ig bezárólag.
Az Együtt-PM szerint a bejelentett intézkedések semmit sem használnak a valóban bajban lévőknek, de feleslegesen adnak közpénzt a tehetősebbeknek. Orbán Viktor megint a többség kárára kormányoz, ahogy az egykulcsos adó bevezetésével is teszi – fogalmazott Scheiring Gábor, aki szerint a kormány javaslata sok mindenre jó, csak a probléma érdemi kezelésére nem.
Aligha segít sokakon, főleg nem a rászorulókon, hogy a 20 millió fölötti hitelösszeg esetén is be lehet lépni az árfolyamgátba. A Fidesz a tehetőseknek kedvez megint, a munkanélkülivé vált embereknek nem kínál föl semmit. Akinek pedig már 90 napon túli tartozása van, annak is komolyabb segítségre lenne szüksége, mint az árfolyamgát – sorolta, majd felszólította a kormányt, hogy terjesszen be végre a kevésbé tehetős adósok érdekében is az adósságválság kezelését szolgáló javaslatot.
Kitért arra is, hogy az adósok helyzetét a legjobban az nehezíti, ha elveszítik munkájukat. Ezért azt javasolják, hogy a kormány térjen vissza a Bajnai-kormány által biztosított megoldáshoz: a munkanélküli vagy munkanélkülivé váló adósok törlesztő részlete legalább két évre 10 ezer forintra csökkenjen, azzal, hogy az így felhalmozott tartozást csak két év elteltével kelljen törleszteni. Javasolják továbbá, hogy a hitelszerződéseket törvénnyel módosítsa az Országgyűlés annak érdekében, hogy azokban mielőbb érvényesülhessen a Kúriának az árfolyamrés megváltoztatásával összefüggő jogerős döntése. Feltétlenül szükségesnek gondolják azt is, hogy a kormányzat erősítse meg a Nemzeti Eszközkezelőt annak érdekében, hogy az valóban be tudja tölteni feladatát, a legnehezebb helyzetben levő adósok lakhatásának biztosítását.(MTI)

Scroll To Top