Egybehangzó támogatást kapott EP-meghallgatásán a lengyel Elzbieta Bienkowska

Az Európai Parlament (EP) két legnagyobb létszámú frakciója, a jobbközép néppártiak és a balközép szociáldemokraták részéről egyaránt támogató állásfoglalás született annak nyomán, hogy az EP illetékes szakbizottsága csütörtökön meghallgatta Elzbieta Bienkowska lengyel EU-biztosjelöltet.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az uniós belső piac, az ipar- és vállalkozáspolitika, azon belül különös figyelemmel a kis- és középvállalati (kkv-) politika területének irányításával kívánja megbízni Bienkowskát.
Bienkowska uniós biztossá jelölése előtt a Lengyelországban kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) magas rangú politikusa volt.
A meghallgatás után a néppárti EP-frakció közleményben tudatta, hogy gyümölcsöző együttműködésre számít a lengyel biztosjelölttel. Mint Krisjanis Karinsnak, a néppárti frakció iparpolitikai szóvivőjének a szavaiból kitűnt, Bienkowska személyes kvalitásai mellett azt is szempontnak tekintik, hogy a mögötte álló ország jól teljesített az elmúlt időszakban. Karins adatai szerint a válságban az EU-n belül egyedül a lengyel gazdaság kerülte el a recessziót, és az elmúlt öt évben 20 százalékkal nőtt a gazdasága.
A szociáldemokrata frakció szintén elégedettségének adott hangot, és megállapította, hogy Bienkowska átfogó, jó képet adott a neki szánt szerteágazó portfólió teendőiről, bár egyes részterületeken meglehetősen homályosak és általánosak voltak a válaszai. Külön üdvözölték a szociáldemokraták, hogy a biztosjelölt megígérte, jövő év elejére leteszi az asztalra az EU átfogó újraiparosításának ütemtervét.(MTI)

Scroll To Top