Egy ukrán hadoszlop letette a fegyvert, három harcjármű kitört a szakadárok gyűrűjéből Kramatorszkban - Gazdasagportal.hu

Egy ukrán hadoszlop letette a fegyvert, három harcjármű kitört a szakadárok gyűrűjéből Kramatorszkban

Egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, majd visszafordultak – jelentették szerdán az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói, más jelentések szerint viszont három páncélozott gyalogsági harcjárműnek sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből.

Az AFP szerint a feltartóztatott hadoszlop katonáinak szét kellett szerelniük fegyvereiket, a závárzatokat egy jelzés nélküli egyenruhát viselő férfi begyűjtötte. Ez utóbbi a Moszkva-párti fegyveres csoportok térségbeli képviselőjeként mutatkozott be. Az ukrán egységnek a két fél közötti egyezség nyomán a lefegyverzést követően vissza kellett fordulnia.
Más források arról adtak hírt, hogy ugyancsak  Kramatorszkban az ukrán hadsereg három páncélozott gyalogsági harcjárműve (BMP) kitört az oroszbarát szakadárok gyűrűjéből. A Hromadszke televízió videofelvételt is közzétett az eseményről.
A felvétel alapján az egyik ukrán katona kibiztosított egy gránátot, amelyet a kezében felmutatott a harcjárművek útját elálló szeparatistáknak, követelve, hogy tegyék szabaddá az utat. A helyszíni tudósítás szerint a harcjárművek elindultak a Kramatorszk melletti repülőtér felé. Harminc fegyveres autóbuszon követte a harcjárműveket. Az ukrán katonák állítólag figyelmeztető lövéseket adtak le, majd tűzharc bontakozott ki.
Eközben az ukrán védelmi minisztériumban elismerték, hogy a kelet-ukrajnai városban a szakadároknak valóban sikerült elfoglalniuk az ukrán fegyveres erők harcjárműveit, pontosabban hat darab páncélozott deszant harcjárművet (BMD). Korábban a tárca cáfolta a hírt. Most azonban azt közölte, hogy Kramatorszk központjában helyi lakosok “orosz felforgató terrorista csoportok tagjainak” segítségével elfoglalták a harcjárműveket, amelyekkel a közeli Szlovjanszk település felé indultak el.
A tárca közleménye szerint a járművek délután Szlovjanszk központjában, a helyi adminisztráció épületének közelében álltak, körülöttük “nem ukrán katonai egyenruhát viselő fegyveresekkel”. Jelenleg a minisztériumnak nincs tudomása a harcjárműveket korábban elhagyni készülő ukrán katonák hollétéről.(MTI)

Scroll To Top