Devizahitelek – Vona: a kormány szabotálta a devizahitelesek ügyét

A Jobbik szerint a Kúria hétfői döntése nem csak az igazságszolgáltatás szégyene, hanem a kormányé is, amely szabotálta a devizahitelesek ügyét. Vona Gábor pártelnök kedden bejelentette: ha a kormány februárig nem hoz érdemi lépéseket a témában, akkor legalább száz helyen egy időben tartanak demonstrációt.

 

vona_gabor

Az ellenzéki politikus szerint a kormány tehetetlensége és a bankok nyomása olyan környezetet teremtett, amely lehetetlenné tette, hogy a Kúria független döntést hozzon a devizahitelek ügyében. Álláspontja szerint ebben a helyzetben tömegdemonstrációkkal meg kell mutatni, hogy “a társadalom nem hagyja veszni ezt az ügyet”. Úgy vélte: a Kúria hétfői döntése egy súlyos társadalmi igazságtalanságnak ágyazott meg,  a határozat elfogadhatatlan és felháborító.
A keddi sajtótájékoztatón Z. Kárpát Dániel úgy fogalmazott: a hétfői döntéssel a devizakárosultak helyzete rendezésének jogi útja “teljesen befulladt”, a politikai megoldást pedig a kormány láthatóan legalább a választás utánig el akarja húzni, így egyedül az utcai nyomásgyakorlás segíthet.
A Kúria polgári kollégiuma hétfői jogegységi határozatában kimondta: a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés. Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait.(MTI)

Scroll To Top