Csütörtökig lehet benyújtani a társaságiadó-bevallást

A vállalkozásoknak május 31-ig – csütörtökig – kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást valamint gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhivatal közleménye szerint az elmúlt adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallást az egyszeres, illetve a kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt a 1729 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz.
Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1771-es bevalláson kell számot adniuk a választást megelőző, 2017-es társasági adójukról. A határidő ebben az esetben a mérlegfordulónap utáni ötödik hónap utolsó napja.

Azok a nonprofit szervezetek valamint egyházi jogi személyek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk – azaz nincs társaságiadó-alapjuk -, május 31-ig kiválthatják a társaságiadó-bevallást a TAONY nyilatkozattal.
A NAV a közelgő bevallási határidőre figyelmeztetve 67 ezer olyan vállalkozásnak küldött elektronikus levelet, amelyek tavaly nem, vagy késedelmesen nyújtották be társaságiadó-bevallásukat vagy beszámolójukat.
A beszámolók letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén május 31. A beszámolókat 2016. december 1-jétől kizárólag az Online Beszámoló- és Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül (OBR) lehet benyújtani, amely elérhető az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról (https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes).

(MTI)

Scroll To Top