Conclude: vészesen fogynak a Föld aranykészletei

Egyre kevesebb és gyengébb minőségű aranyat hoznak a felszínre a nagyvilágban, 2011-ben és 2012-ben 225 millió uncia aranyat fedeztek fel, ami a két év 1620,25 dolláros átlagárfolyamával számolva közel 365 milliárd dollárnak felel meg – ismertette az aranybefektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel  az IntierraRMG adatszolgáltató cég legfrissebb tanulmányára hivatkozva. (1 uncia=31,1035 gramm)

Az aranykitermelés a 400 millió unciás feltárást hozó 2003 és 2004 óta – az IntierraRMG kétéves periódusokban számol – csökken, az utóbbi két évben felhalmozott készlet mégis több mint a dupláját éri az arany időközben bekövetkezett négyszeres drágulása miatt. Az egy évtizede tartó romló tendencia az utóbbi négy évben felgyorsult, és ha nem történik drámai fordulat a feltárásban, akkor folyamatosan kevesebb arany lesz elérhető a piacokon.
A Conclude Befektetési Zrt. közleménye szerint ráadásul a kitermelt nemesfém érc minősége is romlik. Szakértők akkor tartják gazdaságosnak az arany kiművelését, ha az aranykoncentráció meghaladja a 2,5 gramm/tonnás szintet, márpedig a 2011-12-es 1,17 gramm/tonnás érték ennek kevesebb mint a fele. Hiába javul a kitermelési technológia, a jelentősebb aranykészletek a kedvezőtlen geológiai feltételű helyeken, mindenekelőtt Afrikában találhatók. Ezen a kontinensen hozták felszínre a legtöbb és legjobb minőségű aranyat az utóbbi egy évtizedben, az afrikai kitermelést azonban hátráltatják a fizetésükkel elégedetlen bányászok sztrájkjai.
A mai Magyarország területén utoljára a 18. század második felében bányásztak aranyat (és ezüstöt), Telkibányán. A legutolsó, 1964. évi teljes körű geofizikai mérés és kutatás végkövetkeztetése szerint bár Magyarországon van arany, ez gazdaságosan nem nyerhető ki. A ’90-es évek elején a Magyar Nemzeti Bank MNB közreműködésével a Börzsönyben végeztek aranykutatásokat, ám az ottani aranykoncentráció geológusok szerint nem éri el a gazdaságos 2,5 gramm/tonnás szintet, és a teljes készlet is a kritikusnak tartott 10 tonna alatt marad.
Az 1996 elején próbálkozó ausztrál Rhodes Minings által tulajdonolt Enargit Kft. sem járt sikerrel, noha azt állította, az egyik legnagyobb közép-kelet-európai aranylelőhelyet fedezte fel Recsk-Lahócabányán, miután próbafúrásai alapján legkevesebb 31 tonna aranyat feltételezett a helyszínen.
Az MNB aranykészlete az idén február végén mindössze 120 millió eurót képviselt a közel 35,9 milliárd eurós jegybanki tartalékból – olvasható a Conclude Zrt. összegzésében. (MTI)

Scroll To Top