Célpontban az állampapír – Pro és kontra - Gazdasagportal.hu

Célpontban az állampapír – Pro és kontra

Minden bizonnyal nem ismeretlen számunkra az állampapír fogalma. Közvetett módon elég sűrűn hallunk mostanában erről a befektetési formáról. A tapasztaltabbak, már vagy rendelkeznek vele, vagy éppen most terveznek vásárolni. Takács Lajost a Solar Capital elemzőjét kérdeztük a témában!

Miért is élvezi a rivaldafényt ez a befektetési forma?

Általában azért közkedvelt az állampapír vásárlás, mert a garanciát teljes körűen az állam vállalja, mind a tőkére, mind a hozamra. Szóval jóval magasabb biztonságérzetet nyújt, mint egy részvény, aminek az árfolyama napról napra hektikusan változik.

Sokak számára azonban elrettentőek az alacsony hozamszintek. Hogy is kell ezt értelmezni?

Akárkivel beszéltem az állampapírokról mindenkinek a véleménye az volt, hogy 1,5%-os éves hozamért nem éri meg ez a befektetési forma. De véleményem szerint ezen emberek rosszul értelmezik a 1,5% valós jelentését. Összehasonlításképpen érdemes megfigyelnünk korábban mit is ért egy állampapír befektetés. Ha a 2012. szeptember 26.-án például 6,5% volt ugyanarra az államkötvényre a hozam, mint jelenleg, szóval mondhatjuk, hogy akkor egy év alatt jóval magasabb hozamot tudtunk elérni, mint most. De emellett nagymértékben meghatározó az aktuális infláció mértéke is. A korábbi említett időpontban az infláció 5% körüli volt, ami jelenleg 0%. Tehát egy állampapír befektetés reálhozama ugyanannyi most, mint 2012-ben volt.

Kifejtené ezt bővebben?

Ezt úgy kell értelmezni, hogy a befektetett pénz hiába lett egy év múlva 6,5%-kal több, hiszen a pénzromlás mértéke 5%-os volt. Tehát ha jobban megnézzük a mostani inflációt, melynek értéke 0 illetve többször ez alá az érték alá is megy, akkor elmondhatjuk, hogy éves szinten 1,5%-os reálhozamot tudunk elérni, hasonlóan, mint 2012. szeptember környékén.

Mégis milyen céllal vásárolnak állampapírt a befektetők?

Befektetés szempontjából egy nagyon jó kiegészítő lehetőség lehet az állampapír. Azért mondom kiegészítő lehetőségnek, mert a befektetett tőke bizonyos százalékából veszünk csak állampapírt mindenki saját belátása szerint. Illetve amennyiben rendelkezünk, állampapírral a bank, fedezetként elfogadja deviza pozíció nyitásnál is, szóval, amíg fial a pénzünk közben devizával tovább, tudunk kereskedni. Végül, de nem utolsó sorban, több devizában vásárolható államkötvény vásárlásra is van mód ugyanazon az alacsony kockázati szinte, ahol az éves fix kamaton kívül árfolyamnyereségre is szert tehetünk.

Milyen kockázatokkal jár egy állampapír befektetés?

Jellemzően alacsony kockázatú, jelen helyzetben mivel Magyarországon nincs szó államcsőd közeli helyzetről. Illetve fontos megjegyezni, hogy a pici hozamszint változás ellenére, amennyiben megvárjuk a lejáratot és akkor értékesítjük, akkor nem bukhatunk az állampapírral.

Amennyiben részletesebben érdeklődik, regisztráció után elküldjük Önnek az elérhető állampapírok egy kivonatát, amelyben pontosan tájékozódhat az állampapírok lejáratáról és elérhető hozamairól.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top