Caixin/Markit: lendületesen növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban

Lendületesen növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban, miután a kínai hatóságok feloldották a koronavírus-járvány legutóbbi hullámának megfékezésére alkalmazott, gazdaságbénító korlátozások jelentős részét.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének kedden közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 54,5 pontra emelkedett a májusi 41,4 pontról.
A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. A júniusi növekedés három egymást követő hónapon át tartó zsugorodást tört meg, és a legnagyobb ütemű volt tavaly július óta. Elemzők csupán 49,7 pontra, vagyis a visszaesés mérséklődésére számítottak csupán.
Az új megrendelések állományának részindexe a múlt hónapban szintén visszakapaszkodott az 50 pontos küszöb fölé. Bár a növekedés visszafogott volt, az eddigi legnagyobb ütemű volt idén. Az exportmegrendelések állománya ugyan továbbra is zsugorodott, ám a visszaesés mértéke jelentősen enyhült júniusra.
A foglalkoztatottság részmutatója a teljesítmény bővülése ellenére júniusban továbbra is zsugorodást jelzett. A visszaesés mértéke mindazonáltal az elmúlt három hónap leglassabb ütemére mérséklődött. A felmérésben részt vevő vállalatok elsősorban költségcsökkentő intézkedésekkel és felmondásokkal magyarázták az elhúzódó zsugorodást.

A szolgáltatóipari vállalatokra nehezedő költségek júniusban tovább emelkedtek ugyan, de a költségnövekedés mértéke az elmúlt 24 hónap legalacsonyabb szintjére enyhült. A szolgáltatások ára pedig szintén csupán visszafogott mértékben nőtt, miután a szolgáltatók inkább saját versenyelőnyüket kívánták növelni, illetve a keresletet élénkíteni.
Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok júniusban továbbra is derűlátással tekintettek az elkövetkező egy év kilátásaira. A részindex mindazonáltal alig változott a múlt hónaphoz képest. Míg egyes vállalatok a járvány utáni helyreállásra számítanak, mások aggodalmukat fejezték ki a járvány elhúzódó hatásaival kapcsolatban, elsősorban a működésüket és a keresletet illetően.
A szintén kedden közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a májusi 42,2 pontról 55,3 pontra nőtt júniusban. A kompozit BMI ezzel az elmúlt másfél évben regisztrált legnagyobb ütemű bővülést jelezte. A múlt hónapban a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor egyaránt visszatért a növekedési pályára egy sor járványügyi korlátozás kivezetése után.
Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy a legutóbbi járványhullám megfékezését követően elsőként a kínálat kezdett helyreállni, különösen a termelés és a logisztika terén. Úgy vélekedett, hogy a kereslet helyreállása hosszabb időt vesz majd igénybe. E téren a gyenge munkaerőpiaci helyzetet és a háztartások romló bevételeit jelölte meg elsődleges problémákként. Rámutatott továbbá: a szolgáltató szektor, amelyet súlyosabban érintettek a járványügyi korlátozások, lendületesebb javulást tudott elérni, mint a feldolgozóipar.(MTI)

Scroll To Top