Beutazási tilalom – Elutasította a CÖF feljelentését az ügyészség

Bűncselekmény hiányában elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a Civil Összefogás Fórum (CÖF) vesztegetés feljelentésének elmulasztása miatt tett feljelentését – közölte Keresztes Imre főügyész szerdán az MTI-vel.

A főügyész közleményében azt írta: a büntető törvénykönyv szerint a vesztegetés feljelentése elmulasztásának bűncselekményét az a hivatalos személy követi el, aki e minőségében hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést vagy vesztegetés elfogadását követték el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.
Keresztes Imre tájékoztatása szerint a feljelentés elutasításának indoka egyrészt az volt, hogy nem állja meg a helyét a feljelentőnek az az érvelése, amely szerint a külföldi hivatalos személy a feljelentési kötelezettség szempontjából azonos megítélés alá esik a magyar hivatalos személlyel. Másrészt tartalmilag sincs feljelentési kötelezettség, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem azonosítható konkrét bűncselekmény. A feljelentési kötelezettség elmulasztását ugyanakkor csak még le nem leplezett, konkrét korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatban lehet elkövetni – tette hozzá a főügyész.
A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) két hete közölte az MTI-vel, hogy a Civil Összefogás Fórum ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, amiért az amerikaiak nem jelentették az Egyesült Államok által elrendelt beutazási tilalommal összefüggő, a tudomásukra jutott korrupciós bűncselekményt. Előzőleg ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője beszélt arról, hogy a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja bejelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg a kitiltási ügyben – hangsúlyozta a szóvivő.
Erre reagálva André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője Twitter-üzenetében azt írta: a bécsi egyezmény “mindig hasznos olvasmány diplomáciatörténeti szempontból”, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapjainak ismeretéhez is.
A CÖF-CÖKA közleményében azt írta: a magyar jogászok sokasága is ismeri a figyelmükbe ajánlott, a diplomáciai mentességről szóló bécsi egyezményt. A CÖF-CÖKA az 1973. évi 7. törvényerejű rendeletre hívta fel a figyelmet, amely lehetővé teszi bűncselekmény gyanúja esetén diplomáciai védettséggel rendelkező személy ellen is – meghatározott módon – az eljárás lefolytatását.(MTI)

Scroll To Top