Baj van a szegénység felszámolására kapott állami pénzekkel a kínai kormányzati szervezeteknél

Nem sáfárkodnak jól a szegénység felszámolására kapott állami pénzekkel a kínai kormányzati szervezetek, egy éven belül több mint 870 millió jüant (37,2 milliárd forint) vagy nem vagy rosszul költöttek el – számolt be a Nemzeti Számvevőszék jelentéséről a Global Times című angol nyelvű napilap csütörtökön.

Az is kiderült, hogy 151 millió jüant (6,5 milliárd forint) részben nem a rendeltetésének megfelelően használtak fel, részben hamis szerződésekkel jogtalanul eltulajdonítottak. Több helyi kormányzatról bebizonyosodott, hogy a legrászorultabbaknak nem nyújtottak segítséget.
Az ellenőrök 17 tartományban 40 megye gazdálkodását vizsgálták meg és arra a megállapításra jutottak, hogy a szegénység felszámolására szánt kereteknek a 17 százalékát nem használták fel, míg körülbelül 27 millió jüan (1,1 milliárd forint) ment veszendőbe. Utóbbi úgy, hogy 29 projekt maradt végérvényesen befejezetlenül vagy működésképtelen.
A jelenséget a Global Times szakértője azzal magyarázza, hogy mivel a korábbi ellenőrzések felhívták a figyelmet az alapok szabálytalan felhasználására és a korrupcióra, a szigorú felelősségre vonásoktól tartva sok helyütt inkább úgy döntöttek, hogy nem nyúlnak a pénzhez.
A számvevőszéki jelentést Liu Csia-ji a szervezet vezetője ismertette az Országos Népi Gyűlés kéthavonta ülésező állandó bizottsága, vagyis a törvényhozás előtt.
A dokumentum további megállapításai között szerepelt még például, hogy az Országos Vámhivatalnál, valamint a Kereskedelmi Minisztériumnál és az oktatási tárcánál a beszerzések és a költségvetés felhasználásában visszaéléséket tapasztaltak. Az állami vállalatok közül a Sinopec és a China Southern Airlines esetében kiderült, hogy meghamisították az üzleti teljesítményükre vonatkozó adatokat.(MTI)

Scroll To Top