Az OTP Bank lezárta az Ipoteka Bank megvásárlását

Keddtől az OTP Bank a többségi tulajdonosa Üzbegisztán ötödik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, az Ipoteka Banknak, ezzel az első külföldi szereplőként vesz részt az üzbég bankszektor privatizációjában – közölte a pénzintézet az MTI-vel.

A közlemény szerint az OTP Bank az Üzbég Gazdasági és Pénzügyminisztérium tulajdonában lévő részvények 75 százalékát vásárolta meg, második lépésben pedig a fennmaradó 25 százalékot vásárolja meg három év múlva.
A tranzakció új fejezetet nyit a csoport történetében, hiszen Üzbegisztán az első közép-ázsiai ország, ahol megkezdik működésüket.
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy az országban végrehajtott politikai és gazdasági reformok példaértékű elköteleződést mutatnak egy egyre nyitottabb, verseny alapú piacgazdaság kialakításának irányába.
Az Ipoteka Bank helyi tapasztalatai és az OTP Csoport 11 országban 23 akvizíció során felhalmozott tudása együttesen tovább erősítik a bank kiemelkedő pozícióját – jegyezte meg.
Sherzod Kudbiyev, az Üzbég Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztere a közlemény szerint úgy fogalmazott: egy olyan nagy külföldi bank, mint az OTP Bank belépése a helyi piacra hozzájárul a verseny erősítéséhez, a vállalatirányítási normák javításához és a banki szolgáltatások minőségének fejlesztéséhez.
Az Ipoteka Bank mérlegfőösszegét tekintve Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja, piaci részesedése 7,6 százalékos, csaknem 1,5 millió lakossági ügyféllel rendelkezik.
Bencsik László vezérigazgató-helyettes korábban, az OTP-csoport első negyedévi jelentését ismertető sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy az Ipoteka Bank a jelzáloghitelezésben piacvezető, és tavaly 100 millió dollár körüli eredménye volt. A menedzsment várakozása szerint az Ipoteka Bank konszolidálásának egyszeri pozitív adózás utáni eredményhatása meghaladhatja a 200 millió eurót – ismertette akkor.
Az OTP részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 11 900 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 11 930 forint, a legalacsonyabb 7738 forint volt.(MTI)

Scroll To Top