Az ötödik kör is eredménytelennek ígérkezik az olasz államfőválasztáson

Eredménytelennek ígérkezik az olasz parlamentben zajló államfőválasztás szombati, ötödik szavazása is: a balközép Demokrata Párt (PD) bejelentette, hogy üres szavazócédulával voksol, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) nem is vesz részt a szavazáson.

Az Északi Liga képviselői és a Mario Monti vezette centrum szenátorai és képviselői szintén üres szavazócédulát dobnak az urnába. Egyedül az 5 Csillag Mozgalom (M5S) tart ki saját jelöltje, Stefano Rodota alkotmányjogász mellett.
Amíg nem sikerül új elnökjelöltet állítani, a PD és a PdL tartózkodik, miközben lázas pártegyeztetés folyik a távozó Giorgio Napolitano utódjának megtalálására.
A PD eddigi jelöltjei – Franco Marini majd Romano Prodi – kudarcot vallottak, ami a PD főtitkárának Pierluigi Bersaninak és Rosy Bindinek, a PD választmánya elnökének a lemondásához vezetett. Bersani – aki az államfő megválasztása után távozik – szombaton Napolitanóval találkozott.
A saját jelöltjeit is cserben hagyó PD „megbízhatatlanná” vált, ezért a következő elnökjelöltet a centrum vagy a PdL adhatná – írták a szombati napilapok kommentárjai.
Az új jelölt a centrum támogatta Anna Maria Cancellieri ügyvivő belügyminiszter lehetne – hangoztatta Mario Monti a szombati szavazás idején tartott sajtótájékoztatóján. A PdL felvetette, hogy a leköszönő elnök, Napolitano további egy évig maradjon még.
A PD-ben az „árulók” számlálása folyik: a PD péntek esti drámai vezetőségi üléséről kiszivárgott hírek szerint a balközép frakció minden negyedik tagja a főtitkár által kiválasztott jelölt ellen szavazott. Bersani 101 árulóról beszélt az összesen 476 tagú balközépen belül.
Sajtóértesülések szerint a saját pártja „baráti tüzében kivégzett” Prodi magán kívül volt dühében: a PD alapítója és a balközép egykori kétszeres kormányfője követelte Bersani lemondását. „A párt ismét elárulta Prodit” – összegezte a baloldali La Repubblica napilap.
„Azt még nem tudni, ki lesz az új olasz államfő, de az biztos, hogy a PD darabokra hullott” – írta a Corriere della Sera.
Beppe Grillo az M5S vezére nyíltan ünnepelte Bersani és a PD bukását: „Takarodniuk kell!” – kiáltotta utcai demonstrációján.
Ünnepelt a PdL is, bár Berlusconi figyelmeztette pártját: „Ne nagyon támadjuk őket, mert a végén még a PD ismét rátalál az egységre”.
Amennyiben az ötödik szavazás is eredménytelen lesz, az államfőválasztás szombat délután folytatódik. (MTI)

Scroll To Top