Az olasz parlament alakuló ülése március 15-én lesz

Március közepére tűzte ki új római parlament munkájának kezdetét kedden Giorgio Napolitano köztársasági elnök, aki a választások utáni feszült belpolitikai helyzetben mégsem hozta korábbra a szenátus és a képviselőház alakuló ülését.

 

Tíz nap múlva várják Rómába a felsőház 315 és az alsóház 630 tagját. Ugyanezen a napon megszavazzák a képviselőház elnökét is, amihez a szavazó képviselők abszolút többsége szükséges. Március 16-ra meglesz a szenátus elnöke is, akit több szavazási körrel szoktak megválasztani.
Korábbi terveivel ellentétben Napolitano nem hozta korábbra a parlament felállítását. A kormányzáshoz szükséges többség nélkül zárult választások után az államfői palota nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a bizonytalan belpolitikai helyzetben Itália a parlament mielőbbi megalakulásával igyekezzen stabilitást sugallni a piacok felé.
Újságértesülések szerint Napolitano végül úgy ítélte meg, hogy a parlament előrehozott felállításához sem adottak a politikai feltételek.
Az államfő a parlament munkájának kezdete után indítja el a pártokkal való kormányalakítási konzultációt. Sajtóelemzések szerint Napolitano első lépésben Pierluigi Bersanira, a Demokrata Párt (PD) főtitkárára, a választásokon elsőnek érkezett balközép koalíció vezetőjére bízza a kormányalakítással való próbálkozást. Ha Bersani kudarcot vall, az államfő ismét szakértői kormányra bízhatná az országot.
A szakértői kormány lehetőségére azonban Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére határozott nemet mondott. A PD politikusai is úgy nyilatkoztak, hogy a szakértői kormány helyett jobb, ha az olaszok visszatérnek az urnákhoz. A PD vezetősége szerdán dönt arról, belevág-e a kormányalakításba.
„Nem szakértői, politikai kormányra van szükség. Bersani bizonyítsa be, hogy igazi politikai vezető és ne Grillo után fusson, mert így fejjel a falnak rohan”- hangoztatta Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke. Hozzátette, Itália már megtapasztalta a „szakértő Montit, aki hatalmas csalódás volt”.
Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára is azt mondta, „nem szakértők, hanem politikai válasz kell a választások eredményére”.
Mario Monti ügyvivő kormányfő kedden Matteo Renzi firenzei polgármesterrel egyeztetett. Elemzők szerint a PD fiatal generációját képviselő Renzi lehetne a megoldás: ha Bersani Renzinek adná át a helyét és a kormányalakítást, őt a PdL és talán az M5S is támogatná. (MTI)

Scroll To Top