Az érdeklődők háromnegyede teljesíti a Babaváró hitel feltételeit - Gazdasagportal.hu

Az érdeklődők háromnegyede teljesíti a Babaváró hitel feltételeit

A Babaváró hitel valósággal felrobbantotta a magyar hitelpiacot, érthető módon legtöbben lakásvásárlásra fordítják az akár végig kamatmentes konstrukciót. A Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátort használók mintegy negyede azonban nem teljesíti valamelyik személyi feltételt, így nem élhet a lehetőséggel. Megnéztük, min csúsznak el legtöbben, illetve melyek azok a problémák, amelyek viszonylag gyorsan orvosolhatók.

Nem sokkal azután élesedett a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátora (link: https://bankmonitor.hu/hitelek/babavaro-tamogatas/), hogy a támogatás pontos feltételei megjelentek a Magyar Közlönyben, azóta pedig több mint 40 ezren ellenőrizték a programmal, hogy jogosultak-e a Babaváró igénybevételére. A fiatal házasok részére elérhető hitel különlegessége, hogy az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha ez idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor pedig a futamidő végéig az is marad. További jelentős pénzügyi előnyt jelent, hogy a második gyermek születése után elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél megszűnik az adósság.

A Bankmonitor babaváró kalkulátor felhasználóinak 74,1%-a felelt meg minden feltételnek, míg 25,9% esetében valamilyen jogosultsági probléma adódott.  Ez utóbbiak nagy része orvosolható: egy NAV tartozás (1,8%) rendezhető, a házasságkötés sem jelent leküzdhetetlen akadályt (9,2%), mint ahogy az sem, hogy legalább az egyik félnek legyen magyarországi lakcíme (2,2%).

Vannak azonban nehezebben orvosolható problémák, például az, ha valaki rossz adósként szerepel a KHR adatbázisban (link: https://jobbtudni.bankmonitor.hu/wiki/KHR_lista) (9,9%). Esetükben azonban nem mindegy, hogy aktív vagy passzív státusszal vannak nyilvántartva. Az aktív státusz azt jelenti, hogy az adós több mint 90 napja legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összegű késedelemben van egy hitelével, míg a passzív státusz az adósság rendezésétől számított 1 évig él. Az aktív KHR-esek egyik hazai banktól sem kaphatnak Babavárót, de a passzív KHR-esekkel is mindössze két bank áll szóba, ám, hogy meg is kapják-e a hitelt, az számos egyéb feltétel teljesítésétől függ.

A Bankmonitor tapasztalatai szerint azonban vannak olyan jogosultsági problémák, amelyek nem „javíthatóak”. Ilyen például az, ha a házaspár nő tagja már betöltötte a 41. életévét (2,9%), vagy az, ha a házaspárnak van gyermeke (nem is feltétlenül közös), ám egyiküknek sem ez az első házassága (0,8%). A kalkulátor statisztikái alapján a budapesti felhasználók esetében legnagyobb a feltételeket teljesítő párok aránya (77%), míg a megyeszékhelyeken 75%, a kisebb településeken 73% ugyanez.

A Babaváró kalkulátort használók között többségben vannak (59,11%) a kisebb vidéki településeken élők, míg a megyeszékhelyen lakók aránya 19,15%, a budapestieké pedig 21,74%.

A Babaváró (link: https://bankmonitor.hu/cikk/a-babavaro-hitel-igenylesenek-menete-es-feltetelei-2020-ban/) esetében azonban nem elég teljesíteni annak személyi feltételeit, hitelről lévén szó, az igénylőknek hitelképesnek is kell lenniük. A hitelképesség feltétele a megfelelő összegű nettó jövedelem igazolása, a legalább 3 hónapja fennálló folyamatos – ugyanazon munkáltatónál meglévő – munkaviszony legalább a pár egyik tagja részéről. Bár a Babaváró személyi feltételeit illetően a bankok között nincsenek különbségek, a hitelbírálat során azonban már különbözőképpen járhatnak el. A pénzintézetek például nem egyformán kezelik a kismamák jövedelmét (link: https://bankmonitor.hu/cikk/nagyon-nem-mindegy-hogy-a-dolgozo-varandos-kismamak-hol-igenylik-a-babavarot/), ami a felvehető hitelösszeg szempontjából lehet fontos.

Elutasítás esetén lehetőség van másik banknál próbálkozni, és a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint ez sok esetben sikerrel is jár. Fontos ugyanakkor, hogy a Babaváró hitel egyetlen alkalommal vehető csak fel, így ha valaki nem használja ki a maximális 10 millió forintos hitelösszeget, az a különbözetről végleg lemondhat.

 

 

Scroll To Top