Az első öt hónapban 22,3 százalékkal nőtt a román építőipari termelés

Az első öt hónapban 22,3 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 23,7 százalékos volt a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerint az öthavi bővülés főleg a karbantartási és javítási munkálatoknak köszönhető, amelyek volumene 58,1 százalékkal nőtt, valamint a felújításoknak, amelyek 58,5 százalékkal emelkedtek, az új építmények építése 9,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 39,7 százalékos volt a növekedés, a lakóépületek építése 19,2 százalékkal emelkedett, a nem lakóépületeknél 4 százalékos volt a bővülés.
Az előző hónaphoz viszonyítva májusban az építőipari termelés volumene 7,9 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint áprilishoz mérten, a kiigazított érték szerint a bővülés 2,2 százalékos volt. A tavalyi ötödik hónaphoz mérten az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,7 százalékkal, a kiigazított érték szerint 14,3 százalékkal bővült.

Tavaly csaknem 28 százalékkal nőtt a román építőipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, miután 2018-ban 4,1 százalékkal, 2017-ben 5,4 százalékkal csökkent éves összevetésben.(MTI)

Scroll To Top