Az Egyesült Államokban májusban nőtt a foglalkoztatás

Az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban nőtt a foglalkoztatás májusban, a várt csökkenés helyett.

A bérfizetési és foglalkoztatási szolgáltatásokat nyújtó Automatic Data Processing vállalat munkaügyi kutató intézete, az ADP Research Institute csütörtökön azt közölte, hogy szezonális kiigazítással májusban az előző havihoz képest 978 ezerrel, 2020 június óta a legnagyobb mértékben nőtt a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban.
A májusi adat jócskán meghaladta az áprilisi, 742 ezerről 654 ezerre korrigált adatot. Szakértők romló adatra, 650 ezres számra számítottak májusra.
A tavalyi válságévet megelőzően a foglalkoztatottak száma nagyjából havi 100-200 ezerrel növekedett. A járványvédelmi korlátozások miatt tavaly áprilisban rekordmértékben, 19,392 millióval csökkent az előző havihoz képest a foglalkoztatottak száma, amit májusban 3,170 milliós, júniusban pedig 4,350 milliós havi növekedés követett. A foglalkoztatás az év végéig havi több százezerrel növekedett, a legnagyobb mértékben szeptemberben, majd decemberben a korlátozások második köre miatt 75 ezerrel csökkent. Januárban ismét növekedésnek indult a foglalkoztatás, közel 200 ezres mértékben.

Idén májusban a 978 ezres havi növekedéshez a termelőipari ágazatok 128 ezerrel, a szolgáltatóipari ágazatok pedig 850 ezerrel járultak hozzá. Az 50 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató kisvállalatoknál 333 ezer volt a növekedés, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatoknál 338 ezer, a nagyvállalatoknál pedig 308 ezer.(MTI)

Scroll To Top