Az ÁKK Zrt. eddig három Letelepedési Magyar Államkötvényt értékesített

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) eddig három, egyenként 250 ezer euró névértékű Letelepedési Magyar Államkötvényt értékesített – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A közleményben az ÁKK kiemeli, hogy hétre nőtt az ilyen államkötvények vásárlására felhatalmazott vállalkozások száma, amelyek közül három közvetítővel az ÁKK keretszerződést is aláírt.
A társaság emlékeztet arra, hogy a Letelepedési Magyar Államkötvényt nem közvetlenül a letelepülést kérelmező harmadik országbeli állampolgárok, hanem csak azok, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága által jóváhagyott vállalkozások vásárolhatják meg, amelyek az ÁKK-val erre irányuló szerződést kötöttek.
A vállalkozás legalább ötéves futamidejű saját értékpapírt bocsát ki, amelyből a Magyarországon tartózkodási engedélyt kérelmezőknek legalább 250 ezer euró névértéknek megfelelőt kell birtokolniuk legalább 5 évig.
A vállalkozás tehát nem a Letelepedési Magyar Államkötvényt értékesíti tovább, hanem a saját értékpapírját (például befektetési jegy) adja el. Ezen értékpapír egyes konkrét jellemzőiről (különösen például a kamatozásról vagy a hozamról) a magyar jogszabályok nem rendelkeznek.
A vállalkozás a saját értékpapír értékesítéséből befolyt összegből jegyzi le a 250 ezer euró névértékű, névérték alatt, úgynevezett diszkont áron kibocsátott Letelepedési Magyar Államkötvényt.
A jogszabályi rendelkezések szerint az ÁKK Zrt. kizárólag a Letelepedési Magyar Államkötvény zártkörű forgalomba hozatalában részt vevő vállalkozás adatait ismeri, így arra vonatkozóan nem rendelkezik információval, hogy az érintett vállalkozás által kibocsátott értékpapírt milyen nemzetiségű magánszemélyek jegyezték, vásárolták – olvasható a közleményben.(MTI)

Scroll To Top