Amerikai lap: a CIA vezetője az amerikai hírszerzési információk megosztásáról tárgyalt Kijevben

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója titkos kijevi látogatásakor új, biztonságosabb kommunikációs csatornák létrehozásáról tárgyalt az ukrán vezetéssel, hogy az Egyesült Államok kiterjedt hírszerzési információkat oszthasson meg Ukrajnával – írta szerdán a The Daily Beast című amerikai hírportál.

A CIA-főnök kijevi útjának célját Washingtonban nem árulták el, a válasz azonban megváltoztathatja az erőegyensúlyt az ukrajnai geopolitikai tűzfészekben – fogalmazott a hírportál, amely a látogatás részleteit ismerő amerikai és nyugati tisztviselőkre hivatkozva közölte értesülését.
Az amerikai kormányzat a hadsereg, a kongresszus és a szövetségesek nyomására azt fontolgatja, hogy fokozza a valós idejű hírszerzési adatok megosztását az ideiglenes ukrán kormánnyal.
John Brennan, a CIA igazgatója néhány nappal ezelőtt találkozott Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel és Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettessel, hogy megvitassák a lehetőségét az új, biztonságosabb kommunikációs csatornák létrehozásának, amelyeken keresztül Washington titkosszolgálati értesüléseket oszthatna meg Kijevvel – közölték nevük elhallgatását kérő nyugati tisztségviselők.
Ez kulcsfontosságú kérdés a Jacenyuk-kormány számára, az ukrán hadseregnél ugyanis minden tekintetben erősebbek a határ közelében állomásozó és a feltételezések szerint Kelet-Ukrajnába beszivárgó orosz erők. Ha pedig Kijev ellen akar állni Moszkva nyomásának, akkor az orosz katonai tevékenységről szóló információinak pontosnak kell lenniük.
A Fehér Ház az előző héten elutasította a javaslatot, amelyet Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka terjesztett elő, miszerint több műholdfelvételt és más adatot kellene megosztani Ukrajnával az orosz csapatmozgásokról. Washington azt gyanítja, hogy az ukrán hadsereg és a titkosszolgálatok műveletei “nyitott könyv” Moszkva számára, mivel Oroszország és Ukrajna között februárig szoros biztonsági együttműködés volt.
Úgy tűnik azonban, hogy miután oroszbarát aktivisták kormányzati épületeket foglaltak el Kelet-Ukrajnában, megváltozik az Obama-adminisztráció álláspontja a hírszerzési adatok megosztását illetően.
Titkosszolgálati források szerint bár a Fehér Ház jóváhagyta a részletesebb információ-megosztást, a kormány még mindig nem döntött az ukrán kérelem ügyében, amelynek értelmében valós idejű hírszerzési adatokat osztanának meg Kijevvel.
Az Egyesült Államok hagyományosan az ukrán biztonsági erőket látta el értesülésekkel, az új kijevi kormányzat azonban “válságközpontú” megközelítést szeretne elérni, amely lehetővé tenné, hogy a politikai vezetés kapja meg elsőként az információkat.
Ukrajna egyik legfőbb problémája az, hogy az orosz hírszerzés minden bizonnyal lehallgatja a hadsereg titkosított kommunikációs csatornáit. Emiatt titkosítatlan csatornákon keresztül zajlott a katonai kommunikáció a kelet-ukrajnai műveletek során is, ami lényegében lehetetlenné tette meglepetésszerű akciók végrehajtását.
Kijev állítólag fejlett és biztonságos kommunikációs berendezéseket kért Washingtontól. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy támogatják-e “nem halált okozó” felszerelésekkel az ukrán hadsereget az április elején küldött katonai élelmiszer-fejadagokat leszámítva.
Elsőként az orosz média számolt be Brennan titkos látogatásáról – ez szintén Moszkva jólértesültségét mutatja -, a híradásokban az hangzott el, hogy a CIA igazgatója zöld lámpát adott Kijevnek a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet megindításához. A CIA hétfőn tagadta az orosz vádakat. A szervezet szóvivője “teljességgel hamisnak” nevezte azt az állítás, amely szerint Brennan arra bátorította volna az ukrán hatóságokat, hogy folytassanak harcászati műveleteket Ukrajnában.(MTI)

Scroll To Top