ÁKK: elérte a célját a lakossági állampapír program

Elérte a célját a lakossági állampapír program, a vásárlók 90 százaléka lakossági befektető volt 2017-ben ezen a piacon, amelynek mértéke elérte az államadósság 25 százalékát – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezérigazgatója kedden, az M1 aktuális csatornán.

Ismertette, hogy az ÁKK tavaly a tervezett 700 milliárd forint helyett 1600 milliárd forintos bővülést ért el a lakossági állampapírpiacon. Hozzátette, hogy az idén is hasonló mértékű gyarapodást terveznek és elképzelhetőnek tartotta, hogy szűkítik a lehetséges vevők körét, hogy valóban csak magánszemélyek vásárolhassanak.
Kiemelte, hogy a lakossági állampapírok magas – a jelenlegi hozamkörnyezetben kiemelkedő – kamatozásával is a pénzügyi megtakarításokat szeretnék ösztönözni, hogy erősödjön a háztartások biztonsága. A lakossági vagyon az elmúlt években jelentősen gyarapodott, de még van lehetőség a további bővítésre – tette hozzá.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a hosszabb lejáratú állampapírok, így most már a 3 és 5 éves inflációkövető papírokat keresik a legtöbben, érdemi kereslet esetén pedig új termékek is megjelenhetnek – közölte az ÁKK vezetője.
Barcza György hangsúlyozta, hogy nagy a különbség a lakossági és a nagybani állampapírok hozama között, hiszen az előbbi megközelíti a 4 százalékot 5 éves futamidőnél, míg a nagybani állampapíroknál jelentősen csökkentek a hozamok. Utóbbiak esetében rövid lejáratnál negatív kamatra is volt példa tavaly, de a hosszú lejáratúak hozama közelítette a rekord alacsonynak számító cseh kamatszintet – tette hozzá.(MTI)

Scroll To Top