A vártnál kevésbé nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Mérsékelten, a vártnál valamivel kevésbé nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy a munkaerőpiaci helyzet továbbra is stabil, jóllehet a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan a foglalkoztatottság is szerényebb ütemben bővül.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 4 ezerrel, 214 ezerre emelkedett az október 12-én zárult héten. Elemzők 215 ezres értéket vártak.
Egy évvel ezelőtt hasonló szinten állt, 215 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.
Már a 241. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ezerrel, 214 ezer 750-re nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Tavaly ilyenkor 214 ezer 250-re rúgott az értéke.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 10 ezerrel, 1 millió 679 ezerre esett az október 5-ével végződött héten. Már a 131. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 3500-zal, 1 millió 669 ezer 750-re kúszott fel. Ez a szám a 128. hete áll kétmillió alatt. Tavaly ilyenkor ugyancsak 1 millió 669 ezer 750-en állt a mozgóátlag.
Szeptemberben ötven éve a legalacsonyabb szintre, 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, miközben a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 136 ezerrel nőtt. Az amerikai gazdaságban idén havi átlagban 161 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azonban jóval kevesebb a tavalyi 223 ezres átlagnál. Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség.(MTI)

Scroll To Top