A vártnál jobban nőttek a termelői árak az euróövezetben augusztusban

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy augusztusban 0,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak az euróövezet 19 tagállamában az előző havihoz képest, és ugyancsak 0,3 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.
A piac kisebb, 0,2 százalékos augusztusi áremelkedést várt az euróövezetre.
Júliusban az euróövezetben 0,7 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt a havi áremelkedés.
Az előző évivel összevetve az euróövezetben 4,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 4,7 százalékkal emelkedtek az idén augusztusban a termelői árak.

Az euróövezetre 3,8 százalékos éves áremelkedést várt a piac augusztusra.
Az euróövezetben az ipari termelői árak 0,3 százalékos havi emelkedése az energiaárak 0,9 százalékos, a tartós használati cikkek 0,2 százalékos, valamint az alapanyagok, a tőkejavak, illetve a nem tartó használati cikkek 0,1 százalékos áremelkedéséből áll össze. Az energiaárak nélkül az ipari termelői árak nem változtak augusztusban az euróövezetben.
Az Európai Unióban a 0,3 százalékos havi áremelkedést az energiaipari szektorban bekövetkezett 1 százalékos, illetve az alapanyagok, tőkejavak, tartós és nem tartós használati cikkek körében végbement 0,1 százalékos áremelkedésnek volt tulajdonítható. Energiaárak nélkül az EU-ban 0,1 százalékkal nőttek havi bázison az ipari termelői árak augusztusban.
Havi bázison a legnagyobb áremelkedést Lettországban regisztrálták augusztusban, 2,1 százalékosat, Romániában 1 százalékosat, Dániában 0,8 százalékosat, valamint Belgiumban és Magyarországon egyaránt 0,6 százalékosat.
Az ipari termelői árak éves bázison a legnagyobb mértékben Dániában emelkedtek, 10,3 százalékkal, Belgiumban 9,5 százalékkal, Észtországban 9,2 százalékkal és Magyarországon 8,4 százalékkal. Árcsökkenést csak Írországban regisztráltak, 2,8 százalékosat.(MTI)

Scroll To Top