A sikertelen államfőválasztás miatt lemondott az olasz Demokrata Párt második embere

Rosy Bindi, a balközép Demokrata Párt (PD) országos választmányának elnöke péntek este lemondott, miután a párt két jelöltje is megbukott a parlamenti államfőválasztáson, közöttük Romano Prodi, a PD volt elnöke.

Pierluigi Bersani, a PD főtitkára a párt péntek éjszakai ülésén bejelentette, hogy ő is benyújtja lemondását „egy perccel az új köztársasági elnök megválasztása után”.
A PD úgy döntött, szombaton az államfőválasztás ötödik fordulóján a párt parlamenti tagjai üres szavazócédulával voksolnak, amíg a többi párttal egyeztetve új elnökjelöltet találnak.
Berlusconi azonnal bejelentette, hogy a jobbközép kész új közös jelöltet állítani a PD-vel az elnökválasztás utáni „közös kormányalakítás érdekében”.
Bindi a párt második embere volt Pierluigi Bersani főtitkár után.
Lemondása előtt Bindi bocsánatot kért Franco Marinitől, a PD első elnökjelöltjétől, aki a csütörtöki első szavazáson a balközéptől nem kapta meg a szükséges támogatást.
A PD által másodikként jelölt Prodi is 101 szavazattal kapott kevesebbet, mint amennyit a balközép biztosítani tudott volna neki – derült ki a voksok összeszámlálásából.
PD-források szerint Prodi visszalépett és azt üzente egykori pártjának, hogy „az, aki ide juttatott engem, vonja le érte a felelőséget”.
Nichi Vendola, a PD-vel szövetséges Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke úgy nyilatkozott, hogy a PD „káoszát a közelgő pártkongresszus okozza”. Vendola hozzátette, hogy nem a Sel tagjai szavaztak Prodi ellen, hanem a PD. Sajtóértesülések szerint a PD-ben belső leszámolás folyik.
Ezzel egy időben Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke és a centrumot vezető Mario Monti is egyeztetett az államfőválasztás szombati, ötödik fordulójára készülve.   (MTI)

Scroll To Top