ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Tőzsde – Erősödéssel nyitott New York, drágult az olaj, esett az arany

Tőzsde – Erősödéssel nyitott New York, drágult az olaj, esett az arany

Emelkedő indexekkel indult a kereskedés szerdán a vezető amerikai értéktőzsdéken az előző napi esés után.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,38 százalékkal, az S&P 500 0,52 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,39 százalékkal állt keddi záróértéke fölött a nyitást követő percekben.
A piacot főleg az támogatja, hogy ismét emelkedésnek indult a világgazdasági konjunktúra barométerének tartott olajár. A befektetők kivárnak az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülése előtt, amelytől a mennyiségi enyhítési program kiterjesztését és a jegybanki büntetőkamat további emelését várják. A jövő héten pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó nyíltpiaci bizottsága dönt a kamatokról, és a befektetők legalább valamilyen jelzésre számítanak a kamatpálya alakulásáról.
Kedden gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 0,64 százalékkal, a S&P 500 index 1,12 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,26 százalékkal csökkent.
Az olaj jegyzése a kedd késő délutáni – a Commerzbank elemzői által átmeneti korrekciónak minősített – esés után ismét emelkedett. A befektetők továbbra is remélik, hogy egyre több termelő csatlakozik Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar négyeséhez, és a januári szinten befagyasztja termelését. Pénteken a latin-amerikai termelők ülnek össze a kérdés megvitatására, március 20-án pedig Moszkvában lesz tanácskozás OPEC-tagok és OPEC-en kívüli termelők részvételével. Az amerikai termelés folyamatosan csökken, az év eleje óta napi 60 ezer hordó kapacitás szűnt meg és a Moody’s hitelminősítő szerint tovább mérséklődhet a termelés, mert az alacsony ár miatt még több olajcég kerülhet csődbe.
Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordóját (159 liter) 37,06 dolláron jegyezték, 56 centtel magasabban, mint kedd este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 73 centtel, 40,38 dollárra ment föl.
Az arany ára az értéktőzsdék erősödésével párhuzamosan csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1252,45 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,6 százalékkal alacsonyabban, mint kedd este.
A dollár erősödött. Az euró napközben 1,0950 és 1,1013 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0950 dollár körül forgott a kedd esti 1,1011 dollárral szemben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×