ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Emelkedő életkilátások az OECD országokban
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Emelkedő életkilátások az OECD országokban

Amint azt már tudjuk, az életkilátások az elmúlt évtizedekben általánosan növekedést mutatnak. Köszönhető mindez az életszínvonal emelkedésének, az egészségügyi szolgáltatások és az orvostudomány fejlődésének, sőt ebben az esetben nagy szerepet játszik az egészséges életmódra nevelő felvilágosító munka is.

Úgy néz ki, hogy az életkilátások éveként 3-4 hónapos pluszt hoznak és jó hír az, hogy ez a tendencia nem csökken, sőt konstans növekedést mutat.

így az OECD felmérései szerint az életkilátások a 2013-as évben átlagosan 80.5 évre emelkedtek – ez jelentős, több mint 10 éves előrelépés 1970-hez képest. Japán, Spanyolország és Svájc igazán büszke lehet eredményeire, hisz itt az életkilátások meghaladják a 80 évet. A középmezőnybe tartozik az USA, Chile vagy akár a közép- és kelet-európai országok – esetükben az átlagéletkor 75-80 év között mozog.

Néhány érdekes esettanulmány – Mexikó és az USA

Mexikó

Ebben a csoportban Mexikó a sereghajtó – az OECD felmérései alapján itt az életkilátások még mindig nem érik el a 75 éves korhatárt. A fő okok ebben az esetben a lakosság szegényes táplálkozása, a magas elhízottsági arány, az egyes szívbetegségek nem megfelelő kezelése, valamint a közúti balesetek igen magas mértéke.
Itt igen fontos szerepet játszik az a tényező is, hogy a népesség jelentős része nem jut – nem juthat igazán kiemelkedő egészségügyi szolgáltatáshoz.

USA

Érdekes megfigyelni azt, hogy “jóléti állam” státusza ellenére, az Egyesült Államok lakosságának életkilátásai sem igazán emelkedtek az elmúlt 20-30 évben. Míg az 1970-es években az életkilátások 1 évvel haladták meg az átlagot, jelen pillanatban ez az érték több mint 1 évvel elmarad más országok átlagától.
Egészségügyi szakemberek ezt több tényező együttes behatásának tuladonítját. A fő okok között megemlítik az amerikai egészségügyi rendszer problémáit, hisz az USA-ban nagyon sok olyan állampolgár van, aki még az alap egészségügyi szolgáltatásokat sem veheti igénybe, mert nem biztosított. Emellett – amint azt már nagyon régóta tudhatjuk – az amerikai lakosság jelentős része küzd olyan problémákkal, mint például az elhízás és a nem megfelelő gyógyszerek kontrollálatlan használata. Az USA-ban jelentős a közúti balesetekben történő elhalálozás és az öngyilkossági hajlam okozta halálesetek száma is.

A feljövő országok: India, Brazília és Kína

Habár olyan országok lakosságának életkilátásai, mimt például India, Indonézia, Brazília vagy Kína jóval az OECD-országok kilátásai alatt maradnak, figyelemreméltó az, hogy ezek az országok jelentős előrelépéseket tettek, és lassan megközelítik a fejlett országok határértékeit.

A versenyben lemaradni látszik Dél-Afrika – itt a problémákat elsősorban a HIV/AIDS okozta megbetegedések okozzák, valamint Oroszország, ahol az 1990-es változásokat követően igen elterjedt az alkoholizmus.

Érdekes megfigyelni azt, hogy a jóléti társadalmak esetében nem mindig törvényszerű az, hogy a lakosság életkilátásai is magasak. Emellett az is figyelemre méltó, hogy a hasonló helyzetben levő országok esetében is különbségek lehetnek az életkilátások terén. Így Japán, Spanyolország és Olaszország esetében magasabb, míg az USA és Oroszország esetében alacsonyabb életkilátási arányokról lehet beszélni.

Forrás:http://hu.sofortgmbh.eu/magazin

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×