WSJ: két évbe telhet az Egyesült Államok és az EU kereskedelmi megállapodásának kidolgozása

Két évig tarthat, amíg az Egyesült Államok és az Európai Unió dűlőre jut az eltérő szabályozások kérdésében, és az Atlanti-óceán két partja között megszületik minden idők egyik legösszetettebb kereskedelmi megállapodása – írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal, amerikai és európai hivatalos forrásokra hivatkozva.

A tárgyalások júniusában kezdődhetnek meg, miután az unió tagállamainak kormányai felhatalmazzák az Európai Bizottságot a tárgyalások lefolytatására, és 2014 végén fejeződhetnek be.
A lap szerint a paktum célja, hogy „újraformálja a nemzetközi normákat”, és az a két gazdasági hatalomban érvényes eltérő szabályozások összeegyeztetésével a későbbi nemzetközi szerződések modelljéül szolgálhat.
Obama második elnöki ciklusa központi kérdésének tekinti a  Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség kialakítását, amellyel – csakúgy, mint a csendes-óceáni kereskedelmi paktumhoz történő csatlakozással – az a célja, hogy az export növelésével jól fizető ipari állásokat létesítsen az Egyesült Államokban, több évtizednyi hanyatlás után.
A The Wall Street Journal jelzi, hogy az Európához fűződő kapcsolatok elmélyítése erősíteni fogja az együttműködést más területeken, például a védelem területén. A recesszióval és magas munkanélküliséggel küszködő Európában a megállapodás pótlólagos ráfordítások nélkül is javítani fogja a gazdasági növekedés perspektíváját.
Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának becslése szerint a transzatlanti tarifák megszüntetésével az Egyesült Államok és az EU közötti, jelenleg 1000 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom öt éven belül további 120 milliárddal gyarapodna.
Amerikai részről az egyezményt mind a vállalatok és egyéb üzleti csoportok, mind pedig a szakszervezetek támogatják. Az utóbbiak többször is ellenezték a fejlődő országokkal megkötendő szabadkereskedelmi egyezményeket, mert álláspontjuk szerint az azokban érvényes, kevésbé szigorú környezetvédelmi és munkaügyi előírások miatt az amerikai munkavállalók hátrányt szenvednek. Európában épp ennek az ellenkezője igaz.
A lap ugyanakkor úgy véli, hogy a terv megvalósításának jelentős akadályai is vannak. Ilyen az amerikai és a szigorúbb európai szabályozások összebékítésének összetett kihívása, valamint az európai agrárpiacok amerikai termékek előtti megnyitásának kérdése. (MTI)

Scroll To Top