Újabb részletek derültek ki a babaváró hitelről

Apránként derülnek ki a részletek arról, melyik banknál milyen feltételek mellett igényelhetjük július 1-től a babaváró hitelt. A Bank360 kérdésére most több bank is közölte a részleteket.

 

Bár a rendelet ismeretében azt hihetnénk, hogy nem lesznek eltérések a bankoknál a babaváró hitellel kapcsolatban, ám nagyon is lényeges tényezőkben térnek majd el egymástól a pénzintézetek ajánlatai – derül ki Bank360 legfrissebb adataiból.

 

A szakportál szerint jelentős eltérések lesznek majd a babaváró hitel feltételeiben, úgy mint

 

  • az elvárt minimum jövedelmi feltételek,
  • a minimum igényelhető hitelösszeg,
  • a legrövidebb futamidő,
  • az alsó korhatár,
  • a futamidő végére betöltött felső korhatár,
  • az induló kedvezmények,
  • scoring, azaz a bankok hitelkockázat-vállalása (milyen típusú ügyfeleket hagynak jóvá, vagy utasítanak el)

 

Mint az ismert, a hitelbírálat a bank hatáskörébe tartozik, így a siker szempontjából döntő tényező lehet, hogy melyik pénzintézethez fordulunk és ott milyen elvárásoknak kell megfelelnünk. A Bank360 forrásai alapján az alábbi részleteket tudta meg:

 

A házastársak minimum elvárt nettó jövedelme

 

A bankok különböző módon vizsgálják majd a jövedelmet: egyes pénzintézeteknél külön-külön, máshol együtt számolják majd a házastársak bevételeit, megint máshol pedig mindkét számításra lesz lehetőség. A Bank360 szerint az alábbiakra készülhetünk:

 

Erste Bank: a házastársak együttes elvárt jövedelme legalább 160 000 Ft

 

OTP Bank: a férjtől és a feleségtől is legalább 75 000 Ft nettó jövedelmet vár el a pénzintézet.

 

Budapest Bank: külön-külön a mindenkori minimálbér (99 085 Ft), vagy ha csak az egyik fél igazol jövedelmet, akkor 130 000 forintra van szükség

 

MKB Bank: a JTM számítására vonatkozó feltételeknek kell megfelelni

 

Sberbank: mindenkori minimálbért (99 085 Ft) kell igazolnia az egyik félnek

 

Takarék Csoport: együttesen legalább 150 000 forintot kell igazolni

 

 

Az igényelhető legalacsonyabb hitelösszeg

 

Legfeljebb 10 millió forint lehet a hitelösszeg, azonban nem kell feltétlenül ekkora kölcsönt felvennünk. Az alábbiak lehet a legalacsonyabb összegű babaváró kölcsön az egyes bankoknál:

 

Erste Bank: 2 000 000 Ft

 

OTP Bank: 1 000 000 Ft

 

Budapest Bank: 1 000 000 Ft

 

MKB Bank: 1 000 000 Ft

 

Sberbank: 300 000 Ft

 

Takarék Csoport: 2 000 000 Ft

 

Az igénylés alsó korhatára

 

A rendeletben meghatározott szabályok értelmében 18 év a legalsó korhatár, amelytől igényelhetik a házastársak a kölcsönt, de a bankok ettől eltérhetnek felfelé. Így alakul a pénzintézeteknél az alsó korhatár:

 

Erste Bank: 23 év

 

OTP Bank: 18 év

 

Budapest Bank: 18 év

 

K&H Bank: 18 év

 

MKB Bank: 21 év

 

Sberbank: 18 év

 

Takarék Csoport: 18 év

 

Felső korhatár a futamidő végén

 

Nők esetében a rendelet egyértelműen határoz erről: 41. életévet nem töltheti be a feleség. Férfiak esetében ugyanakkor nincs ilyen kikötés, azonban a pénzintézetek itt is eltérő módon járhatnak el az igénylőknél. Több pénzintézet is meghatározta, hogy mi lehet az az életkor, amelyet a futamidő végén nem léphet át az igénylő házastárs férfi tagja. A Bank360 információi alapján például kiderül, hogy lesz olyan bank, ahol 20 éves futamidőt feltételezve csak úgy lehet sikeres az igénylés, ha a férj az igényléskor még nem töltötte be az 50 évet. Az alábbi felső korhatár vonatkozik majd a férfiakra:

 

Erste Bank: 70 év

 

Budapest Bank: 75 év

 

K&H Bank: 75 év

 

MKB Bank: a hagyományos hitelezési feltételeknek megfelelően

 

Sberbank: nincs felső határ megállapítva

 

Takarék Csoport: nincs felső határ megállapítva

 

Legrövidebb választható futamidő

 

Erste Bank: 60 hónap

 

OTP Bank: 64 hónap

 

Budapest Bank: 60 hónap

 

Több bank még mindig óvatos

 

A Bank360 ugyanakkor megjegyzi, nagyjából két héttel az indulás előtt még mindig sok a kérdőjel a pénzintézeteknél. A szakportál információi alapján több banknál jelenleg is kidolgozás alatt van a termék, amelyért nagy valószínűséggel roham lesz az első napokban. A Bank360 felhívja a figyelmet: amint megjelennek a konkrét banki kondíciók, elérhetővé válik a portál részletes, bankonkénti kalkulátora is. A szakportál értesülései szerint a megemelkedett érdeklődés miatt egyes bankok fontolgatják a meghosszabbított bankfióki nyitvatartást július első napjaiban, ám erről konkrét döntés még nem született.

 

 


A Bank360 Zrt.-ről

A Bank360 közel három éve segíti a lakosságot abban, hogy pénzügyi döntéseikkel teljesen elégedettek legyenek hosszú távon is. A szakportál kalkulátoraival a legfontosabb banki termékeket hasonlíthatjuk össze, az oldalon megjelenő elemzések és bejegyzések pedig a tájékozódást segítik a pénzügyek világában, segítve a tudatos és megfelelő döntést az adott anyagi helyzetben.

 

Scroll To Top