Újabb amerikai szankciók Észak-Korea ellen

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezet be Észak-Korea Külkereskedelmi Bankjával szemben – jelentette ki hétfőn Tom Donilon, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A szankciók az Észak-Korea külföldi tranzakcióinak túlnyomó részét felügyelő bank tisztségviselőjére, valamint az ország fegyverprogramjaiért felelős „második gazdasági bizottságának” elnökére vonatkoznak, mert ezek a személyek tevékenyen támogatták Phenjan nukleáris és rakétafejlesztéseit.
Donilon hangsúlyozta, hogy Kína sem viselkedhet úgy, mintha minden a régiben maradt volna, amikor Észak-Korea a szomszédait fenyegeti.
„Az Egyesült Államok nem fogja Észak-Koreát nukleáris államként elfogadni. Nem fogjuk tétlenül nézni azt sem, ahogy arra törekszik, hogy olyan nukleáris rakétákat fejlesszen ki, amelyekkel célba tudja venni az Egyesült Államokat” – jelentette ki a nemzetbiztonsági tanácsadó.
Mint mondta, az Egyesült államok kész lenne tárgyalásokba bocsátkozni Észak-Koreával, de előbb szeretné látni, hogy Phenjan „érdemi lépéseket” tesz nemzetközi kötelezettségvállalásainak a teljesítésére.
Donilon bejelentette, hogy Dél-Korea első elnöknője, a februárban hivatalba lépett Pak Gun Hje májusban a Fehér Ház vendége lesz.
A Fehér Ház szóvivője hétfőn aggodalmát fejezte ki a legújabb észak-koreai provokáció miatt, amelynek „célja, hogy növelje a feszültséget és az instabilitást Északkelet-Ázsiában”.
Jay Carney azután nyilatkozott így, hogy Phenjan, válaszul az ellene hozott ENSZ-határozatra és a demilitarizált övezettől délre zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlatra, elvágta a Vöröskeresztnek a két Korea között létesített „forródrótos” telefonvonalát. Észak-Korea emellett a maga részéről felmondottnak tekinti a koreai háborút 1953-ban lezáró fegyverszüneti egyezményt.
Carney kijelentette, hogy Észak-Korea semmit sem fog elérni a provokációkkal és a fenyegetésekkel, és felszólította Phenjant: tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek.(MTI)

Scroll To Top