Túl vagyunk a négy nagy papírunk gyorsjelentésén

A ma hajnali OTP harmadik negyedéves beszámolójával túl vagyunk a négy nagy hazai blue chip gyorsjelentésén, megvizsgáltuk, összességében milyenek lettek a vállalatok eredményei – Kababik József, az Erste üzletkötőjének értékelése.

Ma reggel egy OTP gyorsjelentéssel lehettünk boldogabbak. Persze azért meglepődtünk a román akción, amely prudens céltartalékolással 25,5 milliárdos költséget hozott a devizahitelek átváltásán. Ez akkor igaz, ha mindenki él az OTP által felkínált lehetőséggel. Így gyakorlatilag mostanra lezárult egy korszak, a devizahitel probléma korszaka. Sőt, itthon az első negyedévben az NPL állományból kikerült 29 milliárd forintnyi nem fizető adós is visszakerült, egy projekt hitellel egyetemben. Ennek köszönhető, hogy itthon újra emelkedett az NPL ráta 13,8 százalékra, de ha az egyszeri tételektől eltekintünk, akkor csökkenő pályát láthatunk a kétes kintlévőségek képződésében. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy itthon 3,7 százalék körül stabilizálódik a kamatmarzs. Szerintünk összességében nem egy rossz eredményt láthattunk, de az egyszeri negatív meglepetés miatt a negatív árfolyamhatás indokolt, amelynek szerintünk 100 forintnál kisebbnek kellene lennie.

A MOL-nál az amortizációval módosított üzemi eredmény rekord értékre, 198,7 milliárd forintra ugrott, ami a nagyon erős finomítói szegmens teljesítményének köszönhető. Itt egyrészt magas finomítói marzsot, másrészt növekvő volumeneket láthattunk (+5%). Ugyanakkor a kutatás termelés szegmens esetében a csökkenő árak és a kicsivel kisebb volumen mintegy 30 százalékkal csökkentette a tisztított eredményt. A kurdisztáni Akri-Bijeel blokkal kapcsolatban nem történt leírás, és mivel az adóterhelés is alacsonyan alakult, a publikált eredmény közel háromszorozódott 91,3 milliárd forintra.

Egy nagyszerű Richter eredményt láthattunk, ha a tisztított üzemi eredményt nézzük, azaz kivesszük az Allergantól kapott mérföldkő fizetés pozitív és a Palatin szerződés megszakítása miatt jelentkező 12 millió eurós költséget, az üzemi eredmény akkor is több mint 100 százalékkal nőtt (15.4 milliárd forintra), ami mind a piaci konszenzust, mind a mi várakozásunkat messze meghaladta. Ugyanakkor a várakozásoknál nagyobb, 13,8 milliárd forint körüli pénzügyi veszteség keletkezett az oroszországi kintlévőségeken, így a tisztított nettó eredmény 2,1 milliárd forint körül, kicsit a piaci várakozás alatt alakult. Ugyanakkor a publikált 6,8 milliárd forintos eredmény majdnem 21 százalékkal meghaladta a tavalyi értéket. Így nagy a valószínűsége, hogy az éves 49,8 milliárd forintos eredményvárakozásunkat a cég még abban az esetben is könnyen elérheti, ha az orosz piacon szignifikáns romlás következik be, amelyre különben a cég már negyedévek óta számít. Ugyanis az első három negyedévben a nettó eredmény 44,4 milliárd forintra rúgott.

Scroll To Top