Tőzsde – Veszteséges kezdés az amerikai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.

A DJIA-30 index 0,46 százalékkal, az S&P-500 index 0,68 százalékkal, a Nasdaq Composite index 1,28 százalékkal nyitott alacsonyabban.
Az amerikai piacok nyitásakor az európai tőzsdeindexek vegyesen álltak, az európai gyűjtőindexek 0,2 százalékos nyereségben, az euróövezeti gyűjtőindex 0,2 százalékos veszteségben.
Kedden az amerikai tőzsdék veszteséggel zártak az inflációs aggodalmak miatt, amit a szerdai nyitás előtt közzétett áprilisi adatok meg is erősítettek. Szerdán ezért folytatódott az indexek gyengülése.
Áprilisban 4,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, 13 éve, 2008 szeptembere óta a legnagyobb mértékben, bőven meghaladva a 3,6 százalékos elemzői várakozásokat. Márciusban 2,6 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke. A maginfláció 3,0 százalékkal emelkedett áprilisban a márciusi 1,6 százalék után a várt 2,3 százalék helyett.
Leginkább a hagyományos iparágakban csökkentek a részvényárfolyamok kedden, míg a technológiai ágazatokban kevésbé. A DJIA index 1,4 százalékkal, az S&P index 0,9 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,1 százalékkal gyengült kedden.

Az indexek a szerdai nyitás előtt sorrendben 12, 10 és 4 százalékkal álltak év eleji értékük felett, a járvány utáni fellendülés reményében felhalmozott nyereségeiknek köszönhetően.
A piaci nyitás előtt a tőzsdén kívüli kereskedelemben a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, az Alphabet, a Microsoft és a Tesla részvények fél és egy százalék között gyengültek.
A magasabb kamatkörnyezetből profitáló ágazatokban emelkedtek a részvényárfolyamok, a nyitás előtt a Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan, a Goldman Sachs és a Wells Fargo részvényei fél és egy százalék között erősödtek.
Az olajár emelkedett szerdán az amerikai nyersolajkészletek 2,5 millió hordós múlt heti csökkenésére reagálva. Az IEA nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency) havi jelentésében a második negyedévtől a termelést meghaladó keresletet jelzett előre az idei évre. Az OPEC szerint is meg fogja haladni a globális kereslet növekedése az indiai koronavírus-fertőzések növekedésének a hatását.
A WTI nyersolaj hordónként 65,66 dolláron 0,58 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az amerikai piacok nyitásakor, a Brent ára pedig 0,63 százalékkal emelkedett 68,98 dollárra.
Az inflációs adatok fellendítették a dollár árfolyamát, a főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár index az előző napi tíz heti mélypontról 0,46 százalékkal 90,56 pontra emelkedett.
Az eurót 0,37 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2101 dolláron, az arany spot ára 0,41 százalékkal csökkent unciánként 1829,97 dollárra.(MTI)

Scroll To Top