Tőzsde – Vegyes nyitás várható Európában

Kis elmozdulásokkal, de vegyesen nyithatnak kedden a főbb nyugat-európai értéktőzsdéken.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 4 ponttal csökkenhet, míg a frankfurti DAX-30 index 21 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 7 ponttal emelkedhet a nyitásban.
Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jórészt emelkedtek a vezető indexek. A befektetőket megnyugtatták a kedvező márciusi kínai kereskedelmi adatok, de óvatosak a vállalati gyorsjelentési szezon küszöbén és az amerikai inflációs adatok közzététele előtt.
Tokióban 0,77 százalékos pluszban, Sydneyben viszont 0,11 százalékos mínuszban zárt az irányadó tőzsdemutató. Szöul 0,92 százalékos, Sencsen pedig 0,13 százalékos nyereségben, míg Sanghaj 0,62 százalékos veszteségben közelített a záráshoz. A hongkongi Hang Seng 0,47 százalékos pluszban állt szűk két órával zárás előtt. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor 0,04 százalékos mínuszban, 682,47 ponton állt.
Az Egyesült Államokban a héten elsőként a nagybankok teszik közzé gyorsjelentésüket, Európában pedig az LVMH francia luxusipari vállalat, a JD Sports és a French Connection brit kiskereskedelmi hálózatok, valamint a svájci Givaudan, a világ vezető illatanyag-, aroma- és élelmiszerízesítő-gyártója kedden hozza nyilvánosságra első negyedéves beszámolóját.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.
A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,38 százalékos pluszban, 63,52 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,34 százalékos nyereségben, 59,90 dolláron forgott nyolc óra körül.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,33 százalékkal, 1726,81 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,38 százalékkal, 1726,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.
Hétfőn túlnyomórészt csökkenéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék.
London 0,39 százalékos, Frankfurt és Párizs egyaránt 0,13 százalékos, Madrid pedig 0,39 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Egyedül Milánóban emelkedett enyhén, 0,11 százalékkal az irányadó index. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,46 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,43 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,43 százalékkal esett.
New Yorkban az S&P 500-as mutató minimális, 0,01 százalékos pluszban, míg a Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,36 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek vegyes nyitást valószínűsítenek keddre is.(MTI)

Scroll To Top