Tőzsde – Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Vegyes irányú, csekély mértékű elmozdulásra lehet számítani a főbb európai tőzsdeindexek körében a keddi kereskedés kezdetén a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján.

A nap folyamán a végleges első negyedévi euróövezeti GDP-növekedési adatok mellett a ZEW júniusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe, valamint az áprilisi német ipari termelés befolyásolhatja a tőzsdei indexek alakulását.
Hétfőn a főbb európai indexek többsége nyereséggel zárt, a páneurópai gyűjtőindexek rekordon. A páneurópai indexek közül 0,29 és 0,22 százalékkal erősödött az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600, az euróövezeti indexek közül az EuroStoxx50 0,20 százalékkal végzett magasabban.
Londonban 0,12 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index. A CAC-40 Párizsban 0,43 százalékos emelkedéssel 21 éves csúcs közelében zárt. A milánói tőzsdeindex 0,99 százalékkal nőtt hétfőn, közel 13 éves csúcsra. Madridban 0,83 százalékos emelkedést ért el hétfőn a tőzsdeindex. Frankfurtban a DAX index viszont 0,10 százalékkal zárt alacsonyabban.

Az amerikai indexek vegyesen fejezték be a hétfői kereskedést, a Wall Street árfolyammutatói veszteséggel, a Nasdaq piac főként technológiai ágazatokat képviselő Composite indexe viszont nyereséggel.
A keddi globális tőzsdenapot az ázsiai indexek túlnyomórészt indexcsökkenéssel indították el. Szöulban rekordszint közelében, de szerény, 0,1 százalékos veszteségben állt az indexek az európai piacok nyitása előtt mintegy két órával. A kínai tőzsdék szintén veszteségben jártak, a sanghaji index 0,5 százalékos, a sencseni 0,8, a hongkongi 0,3 százalékos csökkenést mutatott. Ausztráliában viszont rekordszintet ért el a tőzsdeindex a keddi nyitást követően. Tokióban pedig 0,1 százalékkal emelkedett a tőzsdeindex. Az első negyedévben a japán GDP a várt 1,2 százalék helyett és az előzetes 1,3 százalék után mindössze 1,0 százalékkal zsugorodott, miután a negyedik negyedévben még 2,8 százalékos volt a csökkenés mértéke.
A kínai import májusi csökkenése miatt az olajár lefelé korrigált kedden az előző nap elért hároméves csúcsról. Az európai piacok nyitása előtt két órával a Brent nyersolaj ára 0,77 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 70,94 dolláron, a WTI ára pedig 0,71 százalékkal csökkent 68,74 dollárra.
Az arany ára öthavi csúcs közelében jár unciánként 1898,22 dolláron, 0,06 százalékos csökkenéssel. Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2181 dolláron.(MTI)

Scroll To Top