Tőzsde – Súlyos mínuszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék - Gazdasagportal.hu

Tőzsde – Súlyos mínuszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Súlyos, 2 százalékot meghaladó mínuszokban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, amivel az utóbbi kilenc hónap legrosszabb napját tudhatják maguk mögött.

A kockázatvállalási kedvet visszavetette, hogy szerte a világban ismét növekszik az új koronavírussal fertőzöttek száma a delta mutáció szélsebes terjedése miatt, ami lassíthatja a világgazdaság fellendülését.
A londoni FTSE-100 mutató 2,34 százalékos, a frankfurti DAX-index 2,62 százalékos, a párizsi CAC-40 index 2,54 százalékos, a madridi IBEX-35 2,40 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 3,34 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.
A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 2,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,24 százalékkal csökkent. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 2,66 százalékkal esett. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 440,30 pontos záróértéke 3,7 százalékkal marad el a múlt héten szerdán elért 461,38 pontos történelmi csúcshoz képest.
Az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 2,19 százalékos, az S&P 500-as index 1,55 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,90 százalékos mínuszban állt.
A koronavírus-járvány erősödése miatt több nagy európai ország ismét kénytelen volt szigorítani az előírásokat, viszont Nagy-Britanniában hétfőn megszűnt a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme, jóllehet emelkedik a betegek száma. A héten tovább ronthatja a hangulatot az is, hogy Németországban és Belgiumban súlyos károkat okoztak a heves esőzések miatti áradások.

A befektetők attól tartanak, hogy egy-két hónap múlva ismét visszavezethetik a zárlatokat a járvány újabb hulláma miatt. A Covid-19 betegség megint gyorsan terjed, így a légitársaságok, az éttermek, a szórakoztatást és szabadidős tevékenységet szolgáló vállalkozások a reméltnél kisebb bevételekhez juthatnak a nyáron – vélte Russ Mould, az online befektetési platformokat és tőzsdeügynöki szolgáltatásokat nyújtó AJ Bell befektetési igazgatója.
Az árfolyamok szinte minden szektorban csökkentek, de a gazdasági helyzet alakulására érzékenyen reagáló vállalatok különösen megszenvedték a napot. A bankok, a nyersanyagkapcsolt vállalatok, valamint az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok több mint 3 százalékot veszítettek értékükből.
A londoni tőzsdén jegyzett légitársaságok és a hajótársaságok közül a Carnival, az easyJet és a British Airways anyavállalata, az IAG árfolyama 5,2 százalék és 8,3 százalék közötti mértékben esett.
A kőolaj- és földgázipari vállalatok árfolyamát az olajárak csökkenése tépázta meg, a szektor alindexe 3,75 százalékkal, 236,28 pontra, közel hathavi mélypontra csökkent. Az olyan nagy olajipari vállalatok, mint a TotalEnergies, a Royal Dutch Shell, a Repsol és a BP árfolyama 3,8 és 4,9 százalék közötti mínuszban zárt, miután az OPEC-tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ csoport megállapodott a kitermelés növeléséről. Augusztustól kezdve minden hónapban napi 400 ezer hordóval emelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik teljesen a korábban vállalt 9,7 millió hordó csökkentésből még fennmaradó, napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást.
A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan. A befektetők attól tartanak, hogy az OPEC+ csoport megállapodásának eredményeként túlkínálat alakulhat ki az olajpiacokon, miközben a járvány újra erősödőben van számos országban.
A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 6,05 százalékos mínuszban, 69,14 dolláron, a WTI pedig 6,69 százalékos veszteségben, 66,77 dolláron forgott este háromnegyed hat körül.
Eddigi napi minimumán a Brent 69,05 dolláron, a WTI pedig 66,67 dolláron május 31. óta nem látott mélységben is járt. A Brent ára június 1. óta, a WTI-é pedig június 17. óta először került a 70 dolláros küszöb alá.
Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,29 százalékkal, 1805,56 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,42 százalékkal, 1807,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.
A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1800 dollárt adtak, 0,04 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.(MTI)

Scroll To Top