Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.12.10

Csökkentett kockázatcsökkentés         Kockázatcsökkentés volt a neve annak a „játéknak”, amelyet tegnap a kínai részvények összeomlása után játszottak. A sanghaji részvényindex 5,4%-os csökkenése, valamint a görög részvények árfolyamának a görög választások fokozódó valószínűsége miatti 13%-os esése bizonyos mértékű kockázatkerülést idézett elő. Az S&P 500 1,3%-kal csökkent egy ponton, az USD/JPY pár pedig lefelé áttört néhány fontos támaszszintet.

 • Csökkentett kockázatcsökkentés Kockázatcsökkentés volt a neve annak a „játéknak”, amelyet tegnap a kínai részvények összeomlása után játszottak. A sanghaji részvényindex 5,4%-os csökkenése, valamint a görög részvények árfolyamának a görög választások fokozódó valószínűsége miatti 13%-os esése bizonyos mértékű kockázatkerülést idézett elő. Az S&P 500 1,3%-kal csökkent egy ponton, az USD/JPY pár pedig lefelé áttört néhány fontos támaszszintet. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások visszaestek, az USA-beli kamatlábak csökkentek, a dollár pedig a legtöbb devizával – köztük az euróval – szemben is gyengült. Az USA-beli részvények azonban helyreálltak a nap során és kis változással zártak, ami által a dollár általánosságban, bár nem teljesen, helyreállt. Ma reggel alacsonyabb szinteken nyitott a kedd kora reggeli szintjeinél a legtöbb devizával szemben, ami alól a legfőbb kivételt a RUB képezi. Figyelemre méltó az is, hogy a nemesfémekben nem állt be a részvényekéhez hasonló fordulat, és a dollár az USA-beli kereskedést úgy fejezte be, hogy csupán kissé tért el maximum szintjeitől.
 • A tegnapi volatilis piac legfőbb hatása az volt, hogy új tartományok alakultak ki több deviza esetében. Most lehetséges, hogy ezen tartományok fennmaradnak a decemberi lassú piacon, amíg nem bukkannak fel egyéb aggályok. A kínai részvények mai visszapattanása (sanghaji 0,6%-os emelkedés, szencseni 2,5%-os emelkedés) jót sejtetnek. Ezután a lanyha piac az ünnepek közeledtével ismét volatilisebb helyzetet jelent… Az ázsiai nap során Kína novemberi termelői árindexe és fogyasztói árindexe napvilágot látott, és mindkettő a vártnál alacsonyabb lett; a termelői árindex tovább süllyedt a deflációba, a fogyasztói árindex emelkedése pedig alulmaradt a várakozásokon. Ez arra utal, hogy az új monetáris könnyítés még nem mutatkozott meg az árakban, ami jelzi, hogy további könnyítés lehetséges – ez támogatóan hathat a kockázatokat és a dollárt illetően.
 • A mai piac: Mivel ma nem tesznek közzé főbb gazdasági mutatókat, a deviza piac várhatóan az európai részvénypiacok alakulását követi. Azonban nehéz megmondanunk, hogy mi fog történni, mivel a piacok vegyesen indítottak (USA – változatlan, Kína – emelkedés, Japán és Dél-Korea csökkenés). Főbb EKB hivatalnokok sem tartanak beszédet, ami valószínűleg fellendítené Európát, amint az tegnap történt az EKB Tanácsának tagjával, Peter Praettel.
 • Az októberi francia ipari termelés várhatóan gyorsult a szeptemberi stagnáló értéket követően.
 • Norvégia közzéteszi a novemberi termelői árindexet és fogyasztói árindexet. A fogyasztói árindex növekedése éves szinten várhatóan valamelyest lassult. Már csupán egy nap van hátra a Norges Bank értekezletéig, és az alacsony olajárak és az inflációs ráta csökkenésével kapcsolatos várakozások reakciót válthatnak ki a Bank részéről, a norvég gazdasági helyzet romlásának megakadályozása érdekében. Ez negatív hatást gyakorolhat a norvég koronára.
 • Később, körülbelül az USA-beli kereskedés zárásakor a középpontban az Új-Zélandi Nemzeti Bank értekezlete lesz. A Bank várhatóan változatlanul 3,5%-os szinten hagyja az alapkamatlábat. A kormányzó, Graeme Wheeler elismétli nézetét, miszerint az árfolyamnak még jelentősen alkalmazkodnia kell az árucikkek alacsonyabb árához, valamint a jelenlegi szint „indokolatlan és fenntarthatatlan”. Egyes szakértők mostani előrejelzése szerint Új-Zéland következő lépése csökkentés lesz a további emelés helyett, és a piac várja az erre utaló jeleket. Ha a kormányzó, Wheeler enyhítés-párti álláspontra helyezkedik, és a szerdai értekezleten megváltoztatja várakozó álláspontját, akkor az további eladói nyomást gyakorol az új-zélandi dollárra, és az NZD/USD párt még alacsonyabb szintekre szoríthatja. A piac várakozik a kamatlábról szóló döntést követő sajtókonferenciára. A Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz sajtókonferenciát tart a pénzügyi rendszer felülvizsgálatának közzétételéről.
 • Beszédet tartanak: Az EKB Igazgatótanácsának tagja, Coeure kerekasztal-beszélgetésen vesz részt; a Spanyol Központi Bank kormányzója, Linde egy bankkonferencián szólal fel; az Észt Központi Bank kormányzója, Hansson az euróövezet és Észtország kilátásáról beszél.

 

 

Az EUR/USD pár visszapattanása folytatódik

 • Az EUR/USD pár kedden továbbra is emelkedett, és elérte az ellenállásszintet marginálisan az 1,2455-ös (R2) ellenállásszinti akadály alatt. A visszapattanás hosszabbítása megerősítette az 1,2250-es (S3) tartomány mint támaszszint érvényességét, valamint a pozitív divergenciát mindkét rövid távú mutatószám és az ár mozgása között. A napi grafikonon lehetséges hajnalcsillag alakzatot látok, amely kedvez a visszapattanás folytatódásának. Mindkét napi momentum mutatószámunk emelkedik és támogatja ezt a mozgást. Mindazonáltal, amíg az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, az EUR/USD pár általános útvonalát továbbra is negatívnak tartanám. A további növekvő hosszabbításokat korrekciós fázisnak tekinteném, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást.
 • Támaszszint: 1,2360 (S1), 1,2300 (S2), 1,2250 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2400 (R1), 1,2455 (R2), 1,2515 (R3)

 

Az USD/JPY pár továbbra is lefelé korrigált

 • Az USD/JPY pár csökkenése kedden folytatódott, és lefelé áttörte a 120,00-s (R1) kulcsfontosságú korlátot, és támaszszintre talált a 118,00-s (S1) szint közelében. Momentum jelzéseinket figyelembe véve továbbra is számítanék a visszatérés folytatódására. Az RSI az 50-es szint alatt van és lefelé mutat, miközben az MACD – amely már jelző vonala alatt van – negatív tartományba lépett. A napi grafikonon az ár struktúrája még mindig növekvő trendre utal. Napi mutatószámaink azonban alátámasztják azon nézetemet, hogy további korrekcióra kerülhet sorra. A 14 napos RSI kilépett túlvásárolt tartományából és lefelé mutat, miközben az MACD – bár pozitív – indító vonala alatt van. Ezenkívül negatív divergencia van az MACD és az ár mozgása között.
 • Támaszszint: 118,00 (S1), 117,00 (S2), 115,45 (S3)
 • Ellenállásszint: 120,00 (R1), 121,85 (R2), 122,50 (R3)

 

A GBP/USD pár elérte az 1,5540-es támaszszintet

 • A GBP/USD pár az 1,5500-as (S3) pszichológiai szint felett maradt hétfőn, majd támaszszintre talált az 1,5540-es (S2) szinten, mielőtt visszapattant az 1,5600-as (S1) fölé. Kedden az árfolyam konszolidációs módban mozgott, és a szerdai európai délelőtt során az 1,5680-as szint közelében zajlik a kereskedés. Rövid távú momentum mutatószámainkra tekintve látható, hogy az RSI felfelé áttért az 50-es szintjén és felfelé mutat, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott. Bár ezen mutatószámok kedveznek a további növekvő hosszabbításoknak, amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlaga alatt van, az általános útvonal szerintem negatív. Ezért a korábban említett visszapattanás lehetséges hosszabbításait új eladási lehetőségnek tartanám.
 • Támaszszint: 1,5600 (S1), 1,5540 (S2), 1,5500 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,5735 (R1), 1,5800 (R2), 1,5950 (R3)

 

A WTI csendes módban mozgott

 • A WTI kedden konszolidációs módon mozgott, és a 62,00-s (S1) támaszszint és a 64,00-s (R1) ellenállásszint között maradt. Az ár mozgása továbbra is csökkenő trendre utal, ezért a medvék várhatóan tesztelik a 60,00-s (S2) pszichológiai támaszt, amely valamelyest a 2009. júliusi minimum szintek felett van. Napi technikai mutatóink teljessé teszik a WTI negatív képét. Az 50 és a 200 napos mozgóátlag az árfolyam-görbe felett vannak és csökkenő az irányuk. Az RSI túladott tartományában van és lefelé mutat, miközben az MACD – amely már szélsőségesen alacsony szinteken van – indító vonala alatt van. Ezen momentum indikátorok csökkenő trendet tárnak elénk, és fokozzák annak valószínűségét, hogy az olajárak a közeljövőben csökkenni fognak. Mindazonáltal, visszatérve a 4 órás grafikonra, pozitív divergencia van az MACD és az ár mozgása között, és emiatt valamelyest számítanék a lehetséges pozitív rövid távú korrekciós visszapattanásra a következő csökkenés előtt.
 • Támaszszint: 62,00 (S1), 60,00 (S2), 58,70 (S3)
 • Ellenállásszint: 64,00 (R1), 64,70 (R2), 66,70 (R3)

 

Az arany áttörte a csökkenő trendvonalat, amely júliustól indult

 • Az arany tegnap jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte a fekete csökkenő trendvonalat, amely a július 10-ei maximum szinttől ered. Mindazonáltal a rally megállt marginálisan az 1235-ös (R1) ellenállásszinti akadály felett. Ezen korlát egyértelmű, felfelé való áttörése hosszabbításokat válthat ki a következő, 1255-ös (R2) ellenállásszinti korlát felé, amelyet az október 21-i maximum szint határoz meg. Az 1255-ös (R2) tartomány jelenleg egybeesik a 200 napos mozgóátlaggal. Hosszabb távon a korábban említett trendvonal felfelé való áttörése a nemesfém általános képét szerintem enyhén növekvőre változtatja. Ezt a nézetet napi momentum mutatószámaink is alátámasztják. A 14 napos RSI emelkedett, miután támaszszintre talált 50-es szintje felett, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott.
 • Támaszszint: 1222 (S1), 1210 (S2), 1186 (S3)
 • Ellenállásszint: 1235 (R1), 1255 (R2), 1270 (R3)

Scroll To Top