Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.17

A dollár gyengül az alacsonyabb USA-beli kamatlábak miatt: Az USA-beli viszonteladói értékesítés pozitív meglepetést okozott, és az USA-beli kötvények hozama elkezdett emelkedni, ami magával húzta a dollárt. Az adat fokozta az USA-beli kedvező 3. negyedéves GDP-vel kapcsolatos várakozásokat, az Európa esetében pénteken közzétett kedvezőtlen 3. negyedéves növekedéssel ellentétben. (Az USA-beli 3. negyedéves GDP-vel kapcsolatos piaci előrejelzés jelenleg 3,2%. Az adatot november 25-én teszik közzé.)

 

A dollár gyengül az alacsonyabb USA-beli kamatlábak miatt: Az USA-beli viszonteladói értékesítés pozitív meglepetést okozott, és az USA-beli kötvények hozama elkezdett emelkedni, ami magával húzta a dollárt. Az adat fokozta az USA-beli kedvező 3. negyedéves GDP-vel kapcsolatos várakozásokat, az Európa esetében pénteken közzétett kedvezőtlen 3. negyedéves növekedéssel ellentétben. (Az USA-beli 3. negyedéves GDP-vel kapcsolatos piaci előrejelzés jelenleg 3,2%. Az adatot november 25-én teszik közzé.) A jelentés hatása azonban gyorsan „elpárolgott”. Amint a 10 éves hozamok a 2,40-es szint, a közelmúltbeli ellenállásszinti pont felé (csúcs = 2,375%) közeledtek, a piac fordulatot vett, amit elősegített a Michigani Egyetem 5 éves inflációs várakozásainak 2,6%-ra, a rekord alacsony, 2,5%-os 2002. szeptemberi szint közelébe való csökkenése. Ezután USA-beli kereskedésen az arany jelentősen emelkedni kezdett, mivel egy Svájcban tartott közvélemény-kutatás szerint az „Igen” a vártnál több szavazatot kapott. Ez lesújtotta az amerikai dollárt, amely gyengülni kezdett. Az EUR/USD pár az 1,2399 és az 1,2546 között volt négy órán keresztül (ez 1,2%-os tartomány – novemberben eddig 1,8% volt a tartomány a hónapra vonatkozóan). Miközben ez történt a devizapiacon és a kötvénypiacon, a részvények egyhangúak maradtak; az S & P 500 ismét majdnem változatlanul zárt.

undefined

A 10 éves futamidejű kötvények 2,32%-kal zárták az amerikai napot, és ma reggel a korai európai kereskedésen 2,28%-on jegyezték, ami részben megmagyarázza, hogy a dollár miért gyengült az összes G10 devizapárjával szemben. Másrészt a Fed Alapok futures által jelzett kamatlábbal kapcsolatos várakozások alig moccantak, ezért nem történt jelentősebb újragondolás a Fed politikájának rövid távú irányát illetően, csupán a kamatlábak hosszabb távú egyensúlyi szintjét illetően, mivel az inflációs kilátások változnak.

A G20 értekezleten nem tettek említést a devizaárfolyamokról. A vezetők egyetértettek a pénzügyminiszterek által februárban elkészített tervekkel (Brisbane Action Plan), hogy 2018-ig legalább 2%-kal lendítsék fel GDP-jük növekedését. Ennek érdekében növelik a „befektetést, a kereskedelmet és a versenyt”. Elhangzott, hogy a „világgazdaságot a kereslethiány hátráltatja”. Ebben az esetben valószínűleg a fiskális politika a megoldás. A témával kapcsolatban így nyilatkoztak: „továbbra is rugalmasan valósítjuk meg a fiskális stratégiákat, figyelembe véve a rövid távú gazdasági feltételeket, miközben fenntartható útvonalra helyezzük az adósságot mint a GDP részét”. Mindenkinek szól: A franciák szerint „rugalmas”, a németek szerint „fenntartható útvonal”. A nap végén mindenki azt csinál, amit akar. A legjelentősebb nyilatkozat talán az volt, hogy „figyelemmel kísérjük és elszámoltatjuk egymást kötelezettségeink teljesítéséről”, ami azt jelenti, hogy sok alkalom adódik az egymásra mutogatásra a következő néhány hónapban. A tény az, hogy a növekvő globális növekedés volt a G20 célja egész évben és a korábbi években is, de a növekedés még mindig gyenge, különösen Európában. Mikor hallottunk utoljára olyan politikusról, aki felállt volna és azt mondta volna, hogy „X, Y és Z a teendő ahhoz, hogy eleget tegyünk a G20-as kötelezettségeinknek?” Nem emlékszem.

Mai mutatószámok: A kedvezőtlen növekedésről beszélve: Japán 3. negyedéves GDP-je negyedéves szinten (szezonálisan korrigált) -1,6% lett, ami nagy csalódást okozott (piaci várakozás: +2,2%), miután a 2. negyedévben, a fogyasztási adó emelését követően negyedéves szinten (szezonálisan korrigált) -7,1%-os csökkenést tapasztalhattunk. Ez fokozza annak valószínűségét, hogy Abe miniszterelnök gyors választást ír ki népszavazásként a fogyasztási adó ismételt emeléséről, és az ismételt választást mentségül használja ki az emelés késleltetésére. A jelentések szerint a bejelentés miatt sajtókonferenciát tart holnap. A japán jenre vonatkozó következtetések negatívak: a késleltetés valószínűleg kedvező a részvénypiacoknak, az USD/JPY pár emelkedik (a jen gyengül), és egyúttal kevesebb gazdasági megtakarítást jelent a kisebb folyó fizetési mérleg többlet miatt.

Az európai nap során az eurozóna szeptemberi kereskedelmi mérlege és Norvégia októberi kereskedelmi mérlege lát napvilágot. Svédországban az októberi hivatalos munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint kismértékű emelkedést jelez, ami megfelel az azonos hónapra vonatkozó PES munkanélküliségi ráta közelmúltbeli emelkedésének.

Az USA-ban az októberi ipari termelés havi szinten várhatóan emelkedett, de a szeptemberinél lassúbb ütemben. A novemberi Empire State gyártási PMI-index várhatóan javult.

A hétfői napirend szerint négy EKB hivatalnok tart beszédet: Az Igazgatótanács tagja, Yves Mersch, az Igazgatótanács másik tagja, Peter Praet és az Igazgatótanács rendkívül beszédes tagja, Benoit Coeure. Ezenkívül az EKB elnöke, Mario Draghi negyedéves beszámolót tart a brüsszeli Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottsága (ECON) előtt. A legutóbbi EKB értekezlet utáni sajtókonferencián Draghi nyilatkozott, hogy az EKB szükség esetén nyitott az új intézkedések bevezetése előtt, tehát nem várható meglepetés ezen az eseményen.

A hét hátralévő részében: A fókuszban szerdán a Fed októberi FOMC politikai értekezletének jegyzőkönyve áll. A jegyzőkönyv tartalmazza a 3. mennyiségi könnyítési program befejezéséről szóló döntés és a munkaerő-piac javulásának részleteit. Bármilyen utalás arra, hogy a tagok szerint mikor várható a kamatlábak emelése, bika jellegű hatást gyakorolhat az amerikai dollárra.

Kedden az Egyesült Királyságban közzéteszik az októberi fogyasztói árindexet, és az előrejelzés szerint az inflációs ráta változatlan maradt. Németország publikálja a november ZEW felmérést. Szerdán a Fed jegyzőkönyv mellett a Bank of England közzéteszi novemberi politikai értekezletének jegyzőkönyvét. A mutatószámokat illetően az USA októberi új lakásépítésének és építési engedélyeinek száma az előrejelzés szerint emelkedett, ami a lakáspiaci szektor javulására utal. Szerdán a Japán Nemzeti Bank politikai értekezletet tart, de a közelmúltbeli további ösztönző intézkedéseket követően várhatóan nem változtat a politikáján.

A csütörtök világszinten a PMI-indexek napja. Az ázsiai kereskedés során közzéteszik Kína előzetes HSBC gyártási PMI-indexét novemberre vonatkozóan; az európai nap során az eurozóna előzetes PMI-indexe (szintén novemberre vonatkozóan) lát napvilágot, éppen Németország és Franciaország adatainak közzététele után. A nap későbbi részében publikálják az USA-beli előzetes Markit gyártási PMI-indexet novemberre vonatkozóan. Az októberi USA-beli fogyasztói árindex az előrejelzés szerint valamelyest csökkent.

Végezetül pénteken Kanada októberi fogyasztói árindexe várhatóan változatlan marad a szeptemberi ütemhez képest. Ez támogathatja a kanadai dollárt.

A Piac

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,2400-as szintről

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,2400-as (S2) szinttől pénteken és a mai ázsiai délelőtt során, és az 1,2530-as (S1) támaszszintté vált ellenállásszint fölé emelkedett. Mindazonáltal az előremenetelt megállította az 1,2575-ös (R1) ellenállásszinti akadály, amelyet a november 4-ei maximum szint határoz meg. Bár rövid távú mutatószámaink alátámasztják a növekvő mozgást, a pénteki helyreállás bármely további hosszabbítása várhatóan korlátozott marad a 200 periódusú mozgóátlag és az 1,2620-as (R2) szint közelében, amely az október 15. és november 7. közötti csökkenő hullám 50%-os visszatérési szintje. Az RSI visszatért az 50-es szintje fölé és most felfelé mutat, miközben az MACD felfelé áttért zérus és jelző vonalán. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája a napi grafikonon továbbra is csökkenő trendre utal, de pozitív divergencia van mindkét napi momentum mutatószám és az ár mozgása között, ami lassuló medve jellegű momentumot jelez. Ezért egyelőre semleges állásponton maradok és várok a határozottabb jelzésekre, amelyen meggyőznek a csökkenő trend visszatéréséről és arról, hogy az valószínűleg folytatódik.

• Támaszszint: 1,2530 (S1), 1,2400 (S2), 1,2360 (S3)

• Ellenállásszint: 1,2575 (R1), 1,2620 (R2), 1,2750 (R3)

A GBP/USD pár támaszszintre talált az 1,5600-as szint közelében

A GBP/USD pár pénteken elérte az 1,5600-as (S1) támaszszintet és visszapattant. Ma az ázsiai délelőtt során a visszapattanás megállt valamelyest az 1,5730-as (R1) ellenállásszinti korlát felett, amely frakcionálisan a 2013. július és 2014. júliusi növekvő trend 61,8%-os visszatérési szintjének közelében van. Azonban jelei vannak annak, hogy a rövid távú helyreállás kissé tovább folytatódik, talán az 1,5800-as (R2) ellenállásszintté vált támaszszint felé. A 4 órás grafikonon az RSI kilépett túlértékesített tartományából, emelkedett és most 50-es szintje felé tart, miközben az órás MACD – bár negatív – úgy tűnik, hogy hajlandó felfelé áttérni indító vonalán. A napi grafikonon lehetséges kalapács gyertya alakzat látható. A hosszabb távú trendet tekintve fenntartom azon nézetemet, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt van, az általános útvonal csökkenő marad. A jelenlegi visszapattanás bármely lehetséges hosszabbítását korrekciós mozgásként kezelném, mielőtt az eladók ismét „meghúzzák a ravaszt”. Az 1,5600-as (S1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg csökkenő hosszabbításokat indít el az 1,5500-as (S2) pszichológiai sáv felé.

• Támaszszint: 1,5600 (S1), 1,5500 (S2), 1,5430 (S3)

• Ellenállásszint: 1,5730 (R1), 1,5800 (R2), 1,5950 (R3)

Az EUR/JPY pár csökkent, miután elérte a 146,50-es szintet

Az EUR/JPY csökkent, miután ellenállásszintre talált a 146,50-es (R1) szinten, és a korai európai délelőtt során úgy tűnik, hogy készen áll a 145,00-s (S1) szint ezúttal támaszszintként való tesztelésére. Szerintem a legvalószínűbb, hogy az árfolyam lefelé áttöri ezt a szintet, és talán megcélozza a 143,40-es (S2) korlátot, amely valamelyest az október 16. és november 17. közötti rally 23,6%-os visszatérési szintje alatt van. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI kilépett a túlvásárolt tartományból és lefelé mutat, miközben az MACD a csúcsra került és hamarosan bármikor hajlandó jelző vonala alá kerülhet. A pár általános kilátása szerintem azonban pozitív marad, és a jelenlegi visszatérést vagy annak lehetséges hosszabbítását csökkenő korrekciós hullámnak tekintem, mielőtt a bikák ismét átveszik az irányítást.

• Támaszszint: 145,00 (S1), 143,40 (S2), 142,00 (S3)

• Ellenállásszint: 146,50 (R1), 147,00 (R2), 148,00 (R3)

Az arany felfelé áttörte a kulcsfontosságú 1180-as szintet

Az arany jelentősen emelkedett, és visszatért az 1180-as (S1) kulcsfontosságú tartomány fölé, de ellenállásszintre talált az 1195-ös (R1) szinten, amely eléggé közel van az október 21. és november 7. közötti csökkenő hullám 50%-os visszatérési szintje közelében. Az 1180-as (S1) szint felfelé való áttörése megerősíti a magasabb maximum szintet a 4 órás grafikonon és a momentum jelzések mellett, ami fokozza a további növekvő mozgás valószínűségét. A napi grafikonon a 14 napos RSI emelkedett, és úgy tűnik, hogy készen áll tesztelni az 50-es szintet, miközben az MACD felfelé áttért indító vonalán és felfelé mutat. Az 1195-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megcélozza a következő, 1205-ös (R2) ellenállásszintet, amely valamelyest a korábban említett csökkenés 61,8%-os visszatérési szintje alatt van. A hosszabb távú trendet tekintve azonban továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok. Ezért a főbb bika jellegű trendfordító jelzés hiányában a nemesfém általános kilátását illetően várakozó álláspontra helyezkednék.

• Támaszszint: 1180 (S1), 1146 (S2), 1132 (S3)

• Ellenállásszint: 1195 (R1), 1205 (R2), 1222 (R3)

A WTI ellenállásszintként tesztelte a 76,00-s tartományt – ezúttal ellenállásszintként

A WTI néhány vételi megbízásra talált a 73,35-ös (S1) szint közelében, majd visszapattant, hogy tesztelje a 76,00-s tartományt (ezúttal ellenállásszintként). A napi grafikonon az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért továbbra is általános negatív kilátást látunk. A közelmúltbeli visszapattanás vagy annak lehetséges rövid távú hosszabbításai várhatóan megújult eladási lehetőségeket kínálnak. A 73,35-ös (S1) akadály egyértelmű és határozott lefelé történő áttörése a következő alacsonyabb minimum szintet jelezné, és talán hosszabbításokat indítana el a következő támaszszint felé (71,00 – S2), amelyet a 2010. júliusi és augusztusi minimum szintek határoznak meg.

• Támaszszint: 73,35 (S1), 71,00 (S2), 70,00 (S3)

• Ellenállásszint: 76,00 (R1), 78,00 (R2), 80,00 (R3)

Scroll To Top