Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.10.09

Gyengülés a köbön Ismét gyengülés-nap köszöntött a dollárra, és ezek eléggé súlyosak voltak – az ausztrál dollárral szemben ez több mint 1%, az új-zélandi dollárhoz képest pedig több mint 1,8% volt. Emlékezzünk csak azokra a napokra, amikor a volatilitás hiányára panaszkodtunk!

 • Gyengülés a köbön Ismét gyengülés-nap köszöntött a dollárra, és ezek eléggé súlyosak voltak – az ausztrál dollárral szemben ez több mint 1%, az új-zélandi dollárhoz képest pedig több mint 1,8% volt. Emlékezzünk csak azokra a napokra, amikor a volatilitás hiányára panaszkodtunk!
 • Az amerikai dollár valójában addig erősödött, amíg az FOMC értekezletről készült jegyzőkönyv napvilágot nem látott. Váratlanul enyhítés-pártiak lettek. A bizottsági tagok több kockázatra mutattak rá a kilátásokban, amelyek között szerepelt az eurozóna stagnáló növekedése, a Közel-Kelet és Ukrajna válsága, valamint az építőipar lassú helyreállása. Több tag továbbra is úgy véli, hogy jelentős a munkaerő-piaci erőforrások alulkihasználtsága, ami kulcsfontosságú annak eldöntésében, hogy mikor emeljék a kamatlábakat. A jegyzőkönyvben volt utalás arra, hogy az FOMC tagjai nem sietik el a kamatlábemelést, ami jelentős ellentétben áll a Fed Alapok kamatlábára vonatkozó becsléseikben (a „ponthalmaz”) bekövetkezett emelkedéssel. Ennek eredményeképpen a Fed Alapok kamatlábaival kapcsolatos 2017-es várakozások további 12 bázisponttal csökkentek a hétfői 8 bázispontos esés után és a dollár ezekkel együtt jelentősen gyengült.
 • Az inflációs várakozások valójában még az FOMC értekezlet óta is jelentősen csökkentek! Az ötéves küszöb (break-even) inflációs ráta kb. 22 bázisponttal 1,68%-ra csökkent, miközben a Draghi elnök által annyira kedvelt 5 éves/5 éves inflációs swap 9 bázisponttal csökkent.
 • Főleg ránk nézve tettek jelentős megjegyzést a dollárról. Egyes résztvevők aggódtak amiatt, hogy a dollár további erősödése „hátrányokkal járhat az USA külgazdaságára nézve”. „Néhány résztvevő” arra is rámutatott, hogy az erősebb dollár esetleg lefelé ható nyomást gyakorol az inflációra, ami megnehezíti, hogy a Fed elérje inflációs célkitűzését. A dollár erősségével kapcsolatos aggályok jelentős ellentétben álltak az USA pénzügyminisztere, Jack Lew tegnapi optimista megjegyzéseivel, aki szerint „az erős dollár jó az USA-nak”. A Pénzügyminisztérium (nem pedig a Fed) kontrollálja a dollárt, ezért az FOMC megjegyzései nem utalnak semmilyen, a dollár gyengítésére irányuló beavatkozásokra. Azonban hatást gyakorolnak az USA monetáris politikájára. Van egy bizonyos „kölcsönhatás”, miszerint az FOMC-t befolyásolja a dollár, a dollárt pedig befolyásolja az FOMC.
 • Röviden szólva: az FOMC jegyzőkönyve módosította az USA-beli kamatlábakkal kapcsolatos kilátásokat. Sajnos nem lesz sajtókonferencia az októberi FOMC értekezlet után, ezért egyhamar nem kapunk betekintést ebbe a rejtélybe – csupán az egyes FOMC tagoktól hallhatunk röpke megjegyzéseket. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nagyobb volatilitású időszak köszönt ránk. Ezenkívül további profit-kivételnek lehetünk tanúi amerikai dollárban, mivel a befektetők visszavesznek a megszorítással kapcsolatos várakozásaikból. Mindazonáltal továbbra is úgy vélem, hogy az USA gazdasága túlszárnyal más országokat és az USA szigorúbb monetáris politika felé tart legtöbb más országot megelőzve, ami valószínűleg támogatja az amerikai dollárt.
 • Mai mutatószámok: Az európai nap során a német kereskedelmi mérleget teszik közzé; az előrejelzés szerint a többlet kissé csökkent, ami bővítette az ország közelmúltbeli kedvezőtlen adatainak körét.
 • Az Egyesült Királyságban a Bank of England Monetáris Politikai Bizottsága ülésezik, hogy döntést hozzon az alapkamatlábról. Nem valószínű, hogy a Bank módosítja politikáját, és a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor október 22-én közzéteszik, különösen azután, miután az Egyesült Királyság gazdasági helyzete tovább romlott.
 • Az USA-ban közzéteszik az október 4-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állományát.
 • A nap fő eseménye az EKB elnöke, Mario Draghi és a Fed Reserve Tanácsának helyettes elnöke, Stanley Fischer párbeszéde lesz, amelynek témája az Európában és a globális központi bankrendszerben bekövetkezett legutóbbi fejlemények lesznek. Bizonyos mértékű felvilágosítást kaphatunk a két bank monetáris politikai kilátásai között egyre növekvő eltérésről. Fischer ezenkívül rávilágíthat az FOMC gondolkodására. Ő viszonylag enyhítés-párti – a Reuters és a Deutsche Bank 2-es besorolást adott neki az 1-től 5-ig terjedő skálán. Ezért megjegyzései fokozhatják a piac amerikai dollárral szembeni negatív hozzáállását.
 • Ezen két személy mellett a csütörtöki napirend szerint négy személy tart beszédet. A Riksbank kormányzója, Stefan Ingves és az EKB Kormányzótanácsának tagja, Ewald Nowotny szólalnak fel az európai időben. Amerikai idő szerint beszédet tart a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker és a San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams.

 

 image001 (2)

 

 

Az EUR/USD pár emelkedett az FOMC jegyzőkönyvének közzététele után

 • Az EUR/USD pár tegnap emelkedett, miután a legutóbbi FOMC értekezlet jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a Fed hivatalnokai aggódnak amiatt, hogy a lassuló globális növekedés és az erősebb dollár veszélyt jelent az USA gazdaságára nézve. A pár rallyzott és felfelé áttörte a támaszszinti akadállyá vált ellenállásszintet (1,2693 – S1), és rövid távú fordított fej-váll alakzatot formált. Ez az EUR/USD pár rövid távú képét szerintem pozitívvá teszi. Az 1,2760-as (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése további hosszabbításokat válthat ki és megcélozhatja a következő ellenállásszintet (1,2820 – R2). A napi grafikonon momentum mutatószámaink alátámasztják ezt a nézetet. A 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából, és most közelít az 50-es szinthez, miközben a napi MACD indító vonala fölé került. Azonban a hosszabb távú trend továbbra is csökkenő marad, mivel az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ennek eredményeképpen a heti növekvő hullámot egyelőre korrekciós fázisnak tartom.
 • Támaszszint: 1,2693 (S1), 1,2600 (S2), 1,2500 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2760 (R1), 1,2820 (R2), 1,2900 (R3)

 

Az USD/JPY pár lefelé áttörte a 108,00-s szintet

 • Az USD/JPY pár tegnap csökkent, miután konszolidált valamelyest az előző rövid távú növekvő trendvonal alatt. A pár lefelé áttörte a 108,00-s szintet, és lehetséges kettős csúcs alakzatot formált, valamint megerősíti a negatív divergenciát az ár mozgása és rövid távú momentum mutatószámaink között. A medvék várhatóan először megcélozzák a 106,80-as (S2) támaszszintet, amely a kettős csúcs szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje. A heti grafikonon a múlt heti gyertya alakzat akasztott embernek tűnik, mindemellett a 14 hetes RSI lefelé áttörte a 70-es szintet és lefelé mutat. Ezen két jelzés kombinációja fokozza a csökkenő korrekciós fázis megkezdődésének valószínűségét.
 • Támaszszint: 107,40 (S1), 106,80 (S2), 106,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 108,00 (R1), 109,25 (R2), 110,00 (R3)

 

Az NZD/USD pár kettős alj alakzatot formált

 • Az NZD/USD pár emelkedett és felfelé áttörte a kék rövid távú csökkenő trendvonalat, majd áttörte a (támaszszintté vált) 0,7930-as ellenállásszinti korlátot. A tegnapi mozgás megerősítette a pozitív divergenciát az ár mozgása és momentum mutatószámaink között, valamint jelezte a lehetséges kettős alj alakzat formálódását a 4 órás grafikonon. A napi grafikonon a 14 napos RSI emelkedett, miután kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD a legalsó szintre ért, majd jelző vonala fölé emelkedett, ami megerősíti a közelmúltbeli bika jellegű momentumot. Ez fokozza a növekvő korrekciós mozgás folytatódásának valószínűségét, talán a 0,8070-es (R1) szintig, amely a kettős alj alakzat szélességének 161,8%-os hosszabbítási szintje közelében van.
 • Támaszszint: 0,7930 (S1), 0,7860 (S2), 0,7785 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,8070 (R1), 0,8180 (R2), 0,8270 (R3)

Az arany tovább emelkedett

 • Az arany szerdán emelkedett, miután támaszszintre talált az 1205-ös (S1) szinten és elérte az 1225-ös (R1) ellenállásszinti tartományt. Ezen korlát felfelé való áttörése várhatóan a bika jellegű hullám hosszabbítását jelzi, és talán megcélozza az 1235-ös/1240-es tartományt. Az RSI visszapattant a 50-es szintről, majd emelkedett, miközben az MACD zérus és jelző vonala felett van. Ez megalapozza a bika jellegű momentumot és fokozza a további növekvő mozgás valószínűségét a közeljövőben. Bár további növekvő mozgás várható rövid távon, a napi grafikonon a struktúra még mindig csökkenő trendre utal, ezért fenntartanám az általános képpel kapcsolatos, semleges nézetemet. Ennek oka azonos a korábbi jelentésekben elhangzottakkal. A fém hétfőn jelentősen visszapattant az 1180/83-as kritikus támaszszinti tartományból, amelyet a 2013. júniusi és decemberi minimum szintek határoznak meg, de mivel nincs jelzés azzal kapcsolatban, hogy a bika jellegű trendben fordulat állt be, szerintem túl korai lenne növekvő trendet feltételeznünk.
 • Támaszszint: 1210 (S1), 1183 (S2), 1180 (S3)
 • Ellenállásszint: 1223 (R1), 1235 (R2), 1240 (R3)

 

  

A WTI lefelé áttörte a 88,15-ös szintet

 

 • A WTI csökkenése szerdán folytatódott, miután az USA Energiainformációs Szolgálata (EIA) bejelentette, hogy USA-beli készletekben a múlt héten a vártnál sokkal nagyobb mértékű növekedés következett be. A WTI elérte, majd lefelé áttörte a 88,15-ös támaszszintet (amely ellenállásszintté vált), megerősítve a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, valamint jelezve a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását. A medvék most várhatóan tesztelik a 86,00-s (S1) támaszszinti tartományt. Mindkét napi momentum mutatószám megerősíti a közelmúltbeli gyorsuló negatív momentumot. A 14 napos RSI tovább csökkent, miközben az MACD a zérus és jelző vonala alatt marad és lefelé mutat.
 • Támaszszint: 86,00 (S1), 84,15 (S2), 82,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 88,15 (R1), 90,75 (R2), 91,80 (R3)

Scroll To Top