Német választások – A német kormány felülvizsgálná Brüsszel jogköreit

A német kormány hajlandó felülvizsgálni az Európai Bizottság jogköreit, és ésszerű felvetésnek tartja, hogy a brüsszeli bizottságtól nemzetállami szintre helyezzenek vissza egyes döntési jogosítványokat.

Steffen Seibert kormányszóvivő a Die Welt című lap online kiadásában csütörtökön megjelent beszámoló szerint a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy meg kell vizsgálni „a szabályozási jogkörök nagymértékű koncentrációját” az Európai Bizottságnál.
Hozzátette: „értelmes gondolat” a kompetenciák visszatelepítése a tagállami kormányokhoz, és Németország nem zárkózik el, ha más tagállamok ilyen megfontolásokat emelnek napirendre. Megjegyezte: Nagy-Britannia és Hollandia hasonlóan látja a helyzetet.
A brüszeli jogkörök esetleges megnyirbálásáról Angela Merkel kancellár is beszélt egy augusztusi interjúban, amellyel megnyitotta a választási kampányt. A német kormányfő azt mondta: lehetséges, hogy a „több Európa” gondolata úgy válhat valósággá, ha egyes jogkörök a közösségi szintről visszakerülnek a tagállamokhoz.
Ezt a kérdést a szeptember 22-ei parlamenti választás után Németországban is meg kell vitatni – tette hozzá a konzervatív politikus.
Steffen Seibert a Bloomberg-interjúban tett kijelentésének hátterét firtató kérdésre a Die Weltnek hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy Németország „összefogna bárkivel is Brüsszel ellen”. A német kormány álláspontja változatlan, továbbra is azt tartja fontosnak, hogy a közösség megvitassa, „miként működhetne az Európai Unió a legjobban”, és a berlini vezetés „konstruktív hozzáállással vesz részt ezekben a vitákban”.
A Bloomberg más német politikusokat is idézett. Michael Link külügyi államminiszter, a konzervatívok koalíciós társa, a liberális FDP politikusa úgy vélte: a bizottság „túlságosan kiterjesztett” szabályozási jogkörrel rendelkezik, Németország pedig azt szeretné, hogy a brüsszeli testület „az alapvető politikai területekre koncentrálna, mint például a belső piac és az energia”.
Markus Ferber, a konzervatív CSU európai parlamenti képviselője szerint Merkel – a testvérpárt CDU elnöke – a brüsszeli kompetenciák ügyében „hangnemet váltott”.
Törekvésének célja az, hogy Nagy-Britannia ne lépjen ki az Európai Unióból, az eszköz pedig az Európai Bizottság jogkörének csökkentése, ami megfelel a brit igényeknek és az euróövezeti integráció erősítésére irányuló német szándéknak is – mondta Markus Ferber.(MTI)

Scroll To Top